Tilda Berggren och Vera Bohr. Klasskamrater i 9B på Gärdesskolan. Foto: Tomas Stark

Eleverna om övervakningen

Majoriteten av dem som kamerorna är tänkta att övervaka – eleverna – är positiva till att installera dem, enligt Helenelundsskolan och Gärdesskolan. Två av eleverna är Vera Bohr och Tilda Berggren.

  • Publicerad 07:36, 9 sep 2021

Om de bara kollar filmen när något händer så är jag bekväm med det.

Förra veckan beslutade utbildningsnämnden att Helenelundsskolan och Gärdesskolan får sätta upp övervakningskameror i sina lokaler.

– För skolan är det ju bra att ha koll, och säkerheten blir bättre, säger Tilda.

– Det kan vara bra, till exempel om datorer blir stulna. Då kan de se vem som tar dem. Eller om någon kommer in på skolan, säger Vera.

Både på Gärdesskolan och på Helenelundsskolan har skolledningen diskuterat frågan med elever, vårdnadshavare och arbetstagarorganisationer, och gjort en intresseavvägning som mynnat ut i att bevakningsbehovet väger tyngre än integritetsintrånget.

"Bekväm med det"

Vera och Tilda har inte varit med i diskussionen, de kände inte ens till planerna. Men de skulle ha ställt sig positiva om de tillfrågats då de resonerar nästan exakt som skolledningen – att bevakningsbehovet övertrumfar integritetsintrånget.

– Det skulle vara jobbigt att känna att man konstant blir filmad, men om de bara kollar filmen när något händer så är jag bekväm med det. Då är det en fördel med större trygghet, och det finns vissa ställen här som inte är öppna ytor utan mer som kryp-in-hål, säger Vera.

– Bara vetskapen om att det finns kameror kommer nog att minska skadegörelsen. Men det kommer nog alltid att finnas platser som inte är helt sedda, så det är inte givet att det försvinner helt, säger Tilda.

Eleverna mestadels positiva

I maj genomförde Helenelundsskolan ett samråd med elever, vårdnadshavare och personal om att sätta upp kameror i idrottshallen.

Av 635 svar från elever i årskurs 4–9 tyckte 75 procent att skolan ska sätta upp kameror.

Av 92 svar från vårdnadshavare med barn i årskurs F–9 tyckte 97 procent att skolan ska installera kameror.

Av personal har fick man endast tio skriftliga svar, där 100 procent ville att kameror ska installeras, men många fler har gett skolledningen muntlig positiv återkoppling.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Kyrkovalet: Posk backade – men klart störst ändå

Nyheter Posk var bara ett mandat från egen majoritet i Sollentuna Det preliminära valresultat från Sollentuna församling var klart redan på måndagsmorgonen och det visade sig att Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, Posk, återigen fick klart flest röster av...måndag 20/9 13:18

Kvinna skadad vid explosion i Rotebro

Nyheter Fördes med ambulans till sjukhus i natt En kvinna skadades vid en explosion vid ett flerfamiljshus i Rotebro vid halv 4-tiden i natt. Hon har förts till sjukhus med skador i benen.måndag 20/9 6:59

Lyckat och soligt 5-årskalas för SSG

Nyheter Firade med allsång, tal, tipspromenad, lotteri och träning Sollentuna Seniorgymnastik, SSG, firade nyligen sitt 5-årsjubileum och bjöd in till öppet hus i Edsbergsparken nedanför Edsbergs slott.måndag 20/9 5:50