Klasskompisarna Ebba, Evelina och Arthur går i tvåan och har lektioner i Skanskvarnsskolans helt nybyggda del.

– Det är jättefint. Allt är nytt; bänkarna, väggarna, golven. Det luktar nytt, en god lukt, säger Ebba, 8.

Kompisen Evelina, 8, fyller i:

– Vår nya idrottshall är jättestor. Den gamla var ganska stor, men den här känns ännu större. Och vi får klättra där hur mycket vi vill.

Matsalsbyggnaden länkar samman de nya undervisningslokalerna med idrottshallen. Numera har skolan också ett eget tillagningskök, tidigare har maten kommit från Årstaskolan.

– Jag tycker att det är fint och mysigt. Man får ta hur mycket mat man vill och man kan välja mellan flera maträtter. Det finns soppa varje dag, säger Arthur, 7.

På skolgården har det tillkommit en del nya lekredskap som uppskattas av eleverna.

"Gått väldigt bra"

Ingrid Gustavsson, rektor på Skanskvarnsskolan, säger att det har varit tålamodskrävande att bedriva undervisning vid en byggarbetsplats. Själva bygget har pågått i två år.

– Men det har ändå gått väldigt bra och man har gjort dagliga bullermätningar, har det varit några klagomål så har de tagits på allvar. Det har blivit så fint och vi är jätteglada, säger hon.

Eleverna tycker också det är skönt att väntan är över.

– Ibland har det varit lite jobbigt när det har låtit högt under lektioner, men det har inte varit ett stort problem. Fast det kändes ett tag som att det aldrig skulle bli klart, säger Ebba, 8.

Och helt klar är inte Skanskvarnsskolan, än. De nya byggnaderna är på plats, men nu återstår renovering av befintliga lokaler för att anpassa dem till högstadieverksamhet. Skolan, som i dag rymmer årskurs F-6, ska även få högstadium.

Upphandling överklagades

Dock stoppades den sista etappen när upphandlingen överklagades. Ett bolag menade att SISAB brustit i skyldigheten att behandla alla leverantörer lika enligt lagen om offentlig upphandling, LOU.

Nu, efter drygt fem månader, avslår förvaltningsrätten överklagan. Det beslutet har i sin tur inte överklagats, men processen har fördröjts.

"Tyvärr har det ju hänt en del på kostnads- och marknadsläget sedan i slutet av januari då anbuden är daterade så just nu ser vi över kostnadsbilden", skriver Thomas Pella Bergsell, kommunikatör på SISAB, i ett mejl till Mitt i.

Förhoppningen är att komma i gång i januari nästa år, vilket skulle kunna innebära ett färdigställande i juni 2024.

"Notera att det är en uppskattning av startdatum. Projekttiden beräknas till cirka 18 månader", skriver Thomas Pella Bergsell.