Kvartetten som prisas är ekonomielever som går ut Blackebergs gymnasium i sommar. En del av undervisningen har bestått i att starta ett företag.

För deras del gick företaget så bra att de nominerades i den nationella elevtävlingen Ung företagsamhet. Carl Lejon, en i kvartetten, berättar att deras företagsidé grundades på matintresse och viljan att ta hänsyn till miljön och gärna återvinna.

Besökte företag

Nästa steg var att bege sig till en grossist som levererar örter, med frågan om de fick köpa överblivna örter billigt. De ville helt enkelt göra pesto och lemonad på den återvunna grödan.

Och bingo.

– Direktören blev jätteglad och sa att vi kan få det gratis.

Tillverkningen skedde hemma i Carl Lejons kök i Ekerö. De hade då fått alla tillstånd som krävdes för att tillverka livsmedel.

– Först hämtade vi örterna och rengjorde bladen. Innan hade vi desinfekterat alla ytor i köket, berättar Carl.

Örterna lade de i en stor matberedare, därefter i glasburkar som de diskat och värmt upp för att ta död på alla bakterier, och sedan ut på marknaden, i det här fallet kompisar och föräldrar.

– Det gick väldigt bra, vi sålde slut inom några timmar.

De ville expandera men det visade sig vara svårt, de hade ju skolan att sköta också.

– Vi hade kontakt med lokalt kafé på Ekerö, men eftersom vi sålde så mycket hade vi behövt industriell utrustning. Det var både kul och synd, säger Carl.

Nominerade

Och, som sagt, de blev nominerade i tävlingen Ung företagsamhet, en entreprenörstävling för landets gymnasieelever. De vann inte, men blev kontaktade av Stockholms stad. Som ett av åtta utvalda UF-företag inriktade på hållbarhet fick de delta i en lokal företagstävling, Stockholmsnästet, där de kom delad etta.

Reglerna säger dock att alla UF-företag måste avvecklas. Kvartetten har dock planer på att återuppta affärsidén med att återvinna örter.

– Vi har snackat om att skaffa bättre verktyg och ge det mer tid, det var svårt under skolarbetet. Vi ser en framtid med ett eget aktiebolag.