Eleverna fångar ögonblick från Hässelby

Hur återger man ett ögonblick i text? Genom kreativt skrivande inspirerar läraren Oscar Studeny sina elever i Hässelbygårdsskolan under parollen ”Våga vara pluggis”. ”Det här är roligt”, tycker 13-åriga Hermela Haile.

  • Publicerad 10:38, 21 okt 2015

Jag tror man tar många ögonblick för givet, vad man har idag som man inte tänker på.

Vanligtvis vid den här tiden på förmiddagen har klass 7A på Hässelbygårdsskolan svenskalektion. Men idag har specialläraren Oscar Studeny tagit över klassen. Han driver projektet "165 ögonblick" under sin plattform "Våga vara pluggis".

– Vad är ett ögonblick? frågar han ut i klassrummet.

Eleverna tittar på varandra, det tar ett tag innan ett par händer börjar sträckas upp i luften.

– Det kan vara när mycket händer under en kort stund. Något som går fort men som kan kännas som en evighet, säger 13-åriga Hermela Haile.

"Få fram vad som händer i Hässelby"

Tanken med projektet, berättar Oscar, är att få fler elever att uppmärksamma vad som finns i deras närhet - vad som finns i Hässelby och vad som sker som man kanske inte alltid tänker på.

– Målet är att de ska berätta om sådant de känner till, få fram vad som händer i Hässelby - inget behöver vara sant, men det ska vara verkligt, säger han.

Hermela Haile är född och uppvuxen i Hässelby och för henne finns det många fina ögonblick från hemorten.

– Många som inte är härifrån kanske tänker att det är mycket kriminellt. Men jag har många fina ögonblick härifrån, när man är på stranden eller träffar folk ute som man känner, säger hon.

"Läsa upp sina ögonblick i Prisma"

Oscars förhoppning är att under hösten ha lektioner med flera klasser i olika årskurser för att få alla att berätta om sina Hässelby-ögonblick.

– Det kan räcka att eleven skriver ett par meningar, ett ögonblick går att beskrivas på flera olika nivåer i hur det gestaltas och berättas. Sen vore det roligt om flera elever kan läsa upp sina ögonblick i Prisma-lokalen, säger Oscar Studeny.

"Utvecklande att syssla med kreativt skrivande"

Projektet är ett eget initiativ som lyder under hans egen plattform "Våga vara pluggis" - en hemsida som han driver. Enligt honom finns det en bild av att det skulle vara töntigt att plugga - en bild som han med det här projektet vill förändra.

– Jag använder mig av tidigare elevexempel och vill att de ska känna sig peppade och inspirerade och jag tror det är utvecklande att syssla med kreativt skrivande, säger han.

Tycker det är roligt

Under lektionen får eleverna göra olika uppgifter där de övar sin förmåga i att beskriva sina olika sinnen. Och det verkar som att projektet går hem hos eleverna.

– Jag tycker det här är roligt. Jag brukar skriva dikter och känner att det är i skrift som jag kan uttrycka mig och få ur mig min kreativitet, säger Hermela.

Bli bättre på att ta tillvara på ögonblick

Tillsammans med några klasskompisar diskuterar hon om vad ett ögonblick innebär - och hur man kan göra för att behålla det.

– Man kan ta foton, skriva ner saker som hänt och försöka tänka på vad man kan ha gjort under en dag, säger Rosanna Sjölander.

– Jag tror man tar många ögonblick för givet, vad man har idag som man inte tänker på. Så jag tror att när man blir äldre så kommer man ha fler ögonblick att titta tillbaka på, så man måste ta tillvara på dem nu, säger Hermela.

Utdrag ur "165 Ögonblick"

Jag satt på skolgården och kollade ut, det var helt tomt. En tom gunga svingade i vinden och en snurra snurrade lite fram och tillbaka. Jag var den enda personen här, den enda föurtom en katt som satt på andra sidan skolgården som stirrade på mej. När den fgjorde det så kom jag på att jag aldrig har gillat katter men att jag nu bara har en katt som sällskap och inte ens den gillar mej särskilt mycket...
Jag undrar varför alla hatar och undviker mig. Jag blev jätteledsen och ville ha en vän som var med mej och kom på att jag kan vara med katten och lockade på den. Men inte ens den ville vara med mej utan den gick iväg.

Skrivet av: Petra i 7A på Hässelbygårdsskolan

Visa merVisa mindre