Elever från Al-Azharskolan. Foto: Mikael Andersson

Eleverna efter kritiken mot Al-Azharskolan: "Kom och fråga oss istället"

"Stefan Löfven, det blev ett missförstånd, kom hit och fråga oss istället". Det säger eleverna på Al-Azharskolan i Vällingby dagen efter mediestormen kring bussfilmen.

  • Publicerad 17:45, 5 apr 2017

Igår sändes nyhetsinslag inför Kalla Faktas program som visade hur pojkar och flickor delas upp på Al-Azharskolans skolbuss. Många medier rapporterade under dagen om händelsen och flera politiker gick hårt åt skolan i sin kritik. I Expressen kallade statsminister Stefan Löfven händelsen för "avskyvärd" och utbildningsminister Gustav Fridolin sa att "det är oacceptabelt".

LÄS MER: Mediestorm mot Al-Azharskolan efter uppmärksammad bussfilm

Idag när vi besöker skolan för att prata med eleverna om det som har hänt är många arga. Både över hur medier rapporterat om nyheten och för att ingen har frågat dem om hur det ligger till.

– Om Gustav Fridolin eller Stefan Löfvén läser det här vill vi säga att det har blivit ett missförstånd. Kom till oss och fråga om problemet istället för att döma boken efter omslaget eller stänga skolan. Då kommer ni se att vår skola inte är avskyvärd utan underbar, säger Sumaya Hussein, som går i fyran.

Initiativ från tjejerna

Hon och hennes kompisar säger att uppdelningen på bussen från början var ett initiativ från tjejerna själva. Sedan har det bara blivit så att det har fortsatt.

LÄS ÄVEN Skolborgarrådet vill stänga alla religiösa friskolor – utom en

– Många tror att det har med vår religion att göra och att vi tjejer blir tvingade att sitta längst bak fast det inte är så. Det började med att några tjejer ville sitta längst bak med sina kompisar och sen följde alla tjejer efter. Sedan gjorde killarna samma sak fast längst fram, säger klasskompisen Sundus Burhan.

– Men nu kommer de blanda tjejerna och killarna beroende på om man vill sitta bak eller fram i bussen, lägger Manal Ahemed som också går i fyran till.

LÄS MER: Elever på Al-Azharskolan slår tillbaka efter kritik om uppdelad gympa

De berättar att tjejer och killar ofta brukar spela fotboll och basket ihop. Men de leker också åtskilt om de vill göra olika saker. Eller om de är oroliga för tjej- och killbaciller.

– Men det är bara småungar som tror det, tjejbaciller finns inte på riktigt. Man kan leka med både killar och tjejer, säger Adbarahman Yasin som går i fyran.

– När jag var 7-8 år trodde jag att det fanns killbaciller men min kusin som är äldre berättade att det bara är ett rykte, lägger Sumaya Hussein till.

LÄS MER: Inga poliser på plats på skolan

Adbarahmans mamma Fatema Warsme säger att hennes son trivs i skolan och att hon är glad över det. Hon har även åkt med på skolbussen vid ett par tillfällen.

– Pojkarna är lite röriga och kan inte sitta still utan går fram och tillbaka i bussen så jag åkte med två gånger för att titta. Då märkte jag inte av att de satt uppdelat utan de var blandade, men jag var mest fokuserad på att pojkarna skulle sitta still, säger hon.

Sitter blandat i klassrummen

De berättar att de flesta tjejer och killar brukar börja umgås mer tillsammans när de blir äldre. I klassrummen sitter de blandat.

– På lektionerna säger lärarna att det är jätteviktigt att tjejer och killar samarbetar med varandra eftersom man måste göra det på gymnasiet och när man jobbar, säger Sumaya Hussein.

På fredagsbönen sitter pojkar och flickor däremot åtskilda, som man gör under bönen i moskén. Alla eleverna som vi pratar med tycker det är bra.

– Då blir det lättare att koncentrera sig. Vi måste koncentrera oss i bönen, annars gills den inte, säger Fadil Durna, i årskurs tre.

Kan ni förstå om man tycker att uppdelningen på bussen ser knasig ut?

– Ja såklart, de tycker säkert att det är orättvist om tjejer och killar tvingas att sitta fram eller bak. Om jag var dem skulle jag också tro det. Man kan fråga oss istället för att smygfilma, vi hade gärna berättat. Det är sämre att smygfilma för då får man inte all information, säger Sundus Burhan.

UPPFÖLJNING: Vi har som enda tidning fått vara med på föräldramötet under torsdagskvällen

Så här säger biträdande rektor Roger Lundquist om bussresan:

– Det här är inget som i ledningen kände till eller ställer oss bakom. Vi borde så klart haft insyn i vad som pågick och tar till oss av kritiken. Jag förstår ju att en konsekvens kan bli att eleverna tror att de delas upp på grund av kön. De ska inte växa upp med att man delar upp sig när man åker buss, det ska man göra tillsammans. I klassrummen är vi väldigt tydliga med att man jobbar tillsammans, pojkar och flickor. Vi anordnar också föräldrakurser om vad som krävs av föräldrar i det svenska samhället. Det handlar mycket om uppfostran och där är jämställdhet en del.

Visa merVisa mindre