Ambassadörer. Utbildningen är en del av skolans TRIVAS-projekt. Foto: Carina Ekström

Elever utbildar elever om utsatthet på nätet

Ett nytt projekt är skapat på Tingvallaskolan i Märsta. Här utbildar elever varandra om riskerna med att dela bilder på sociala medier.

  • Publicerad 12:28, 10 jan 2022

Jag blev förvånad att det var så låga straff när nån vuxen har lurat ett barn

Tingvallaskolan är en skola med stort behov av utbildning och kunskap om ungas utsatthet på sociala medier. Det var förutsättningarna när Carina Ekström som är socialpedagog och sexolog på skolan drog igång ett projekt som går ut på att elever ska utbilda varandra i ämnet.

– Vikten av att lära sig mer om detta och förstå att mycket som händer våra barn är förbjudet enligt lag, hjälper barnen att kunna förstå och agera utifrån sina utsatta situationer, säger Carina Ekström.

Extern föreläsare

De tog hjälp av Caroline Engvall som är författare, journalist och föreläsare, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Tillsammans med en kollega driver hon plattformen Safeselfie. De gjorde en föreläsning för tio elever som utsetts till ambassadörer för projektet.

Dessa elever ska i nästa steg föra vidare kunskapen till övriga elever på skolan om riskerna med att publicera bilder på sig eller att fotografera andra och sprida vidare.

– Förr var förövare på sociala medier mer beräknat kärleksfulla till en början. Nu räcker det med att de får tag på en bild och börjar pressa unga på att skicka fler bilder, säger Carina Ekström.

Leder till psykisk ohälsa

I flera fall har sådana utpressningar gått så långt att unga mår psykiskt dåligt och har tagit sina liv.

– Jag blev förvånad att det var så låga straff när nån vuxen har lurat ett barn så mycket att hen blir så rädd och tar sitt liv. Skulle ju vara minst lika hårda straff som mord eller mer för de har gjort att hen mått dåligt. Skitdumt, säger Emin i 6B som är en av ambassadörerna.

Flera av de nya ambassadörerna håller med.

– Man fattar att det är mer vanligt än man tror. Efter vi fick veta en massa saker som faktiskt händer, berättar Milja och Mariam i 6A.

– Och att om vi blir utsatta ska hjälpa varandra och säga till en vuxen, och inte bara skratta och tycka det är pinsamt. Det finns många ställen man kan få hjälp men först och främst ska vi söka upp dom vuxna vi litar på, konstaterar de.

Om du blir utsatt på nätet

Prata med en vuxen, det finna alltid någon du kan prata med.

Anmäl övergreppet, det är vikitgt att anmäla så polisen kan starta en utredning.

Känn ingen skam, det är inte ditt fel.

Hjälp varandra, prata med dina vänner om du tycker de agerar fel på nätet eller i sociala medier.

Visa merVisa mindre

Lyssnar. Här håller Caroline Engvall i sin föreläsning för Tingvallaskolans ambassadörer. Foto: Carina Ekström

Få förskolelärare har examen

Nyheter För få utbildade förskollärare. Svårt att följa läroplanen. För mycket administration och kringarbete. Ny rapport från Lärarförbundet visar på stora problem i förskolan.onsdag 18/5 13:41

Brobygget tar plats på Valsta torg

Nyheter Folkliv. Ska bidra till ökad trygghet och delaktighet i området Under helgerna kan man prova på gratis sport- och fritidsaktiviteter utomhus på Valsta torg. Utrustning lånas hos Fritidsbanken och Brobyggets ledare hjälper till på plats.tisdag 17/5 16:50

Skottlossning mot bil i Valsta

Nyheter Flera personer i bilen men ingen blev skadad Under torsdagskvällen besköts en bil i Valsta. Flera personer fanns i bilen men ingen blev skadad.fredag 13/5 11:30