Tingvallaskolan är en skola med stort behov av utbildning och kunskap om ungas utsatthet på sociala medier. Det var förutsättningarna när Carina Ekström som är socialpedagog och sexolog på skolan drog igång ett projekt som går ut på att elever ska utbilda varandra i ämnet.

– Vikten av att lära sig mer om detta och förstå att mycket som händer våra barn är förbjudet enligt lag, hjälper barnen att kunna förstå och agera utifrån sina utsatta situationer, säger Carina Ekström.

Extern föreläsare

De tog hjälp av Caroline Engvall som är författare, journalist och föreläsare, specialiserad på sexualbrott mot barn på nätet. Tillsammans med en kollega driver hon plattformen Safeselfie. De gjorde en föreläsning för tio elever som utsetts till ambassadörer för projektet.

Dessa elever ska i nästa steg föra vidare kunskapen till övriga elever på skolan om riskerna med att publicera bilder på sig eller att fotografera andra och sprida vidare.

– Förr var förövare på sociala medier mer beräknat kärleksfulla till en början. Nu räcker det med att de får tag på en bild och börjar pressa unga på att skicka fler bilder, säger Carina Ekström.

Leder till psykisk ohälsa

I flera fall har sådana utpressningar gått så långt att unga mår psykiskt dåligt och har tagit sina liv.

– Jag blev förvånad att det var så låga straff när nån vuxen har lurat ett barn så mycket att hen blir så rädd och tar sitt liv. Skulle ju vara minst lika hårda straff som mord eller mer för de har gjort att hen mått dåligt. Skitdumt, säger Emin i 6B som är en av ambassadörerna.

Flera av de nya ambassadörerna håller med.

– Man fattar att det är mer vanligt än man tror. Efter vi fick veta en massa saker som faktiskt händer, berättar Milja och Mariam i 6A.

– Och att om vi blir utsatta ska hjälpa varandra och säga till en vuxen, och inte bara skratta och tycka det är pinsamt. Det finns många ställen man kan få hjälp men först och främst ska vi söka upp dom vuxna vi litar på, konstaterar de.