Elever sprang in på Östra Real – skolan var stängd i 1,5 år

Nu har Östra Reals elever lämnat Kungsholmen och återvänt till den anrika skolan på Östermalm. I 1,5 år har skolan varit stängd för renovering. – Det känns jättekul och skönt att vara tillbaka på skolan man sökte till, säger 18-årige Hugo Norrbohm.

  • Publicerad 17:10, 13 jan 2020

Under måndagen sprang eleverna inte ut ur Östra Reals gymnasieskola – utan in. För 1,5 år sedan evakuerades skolan på grund av en ventilationsrenovering. Flera elever och lärare samlades i Humlegården för att tillsammans gå i ett återtåg mot skolan.

Elever marscherade i ett tåg mot skolan från Humlegården. Längst fram i tåget gick 17-årige Filip Isdahl.

Flera elever på plats

17-åriga Filip Isdahl som pluggar naturprogrammet gick längst fram i tåget och bar en skolflagga.

– Det vore konstigt om vi hade lämnat skolan och sedan inte kommit tillbaka ordentligt, som nu med ett tåg.

Han själv har inte hunnit plugga på skolan och ser framemot sina två sista år.

18-åriga Sarah Makdesi läste sitt första år av ekonomiprogrammet på skolan och är glad att hon får avsluta sin gymnasietid där.

– Det har varit en omställning att byta skola. Många av våra traditioner har försvunnit. Vi har försökt att upprätthålla dem, men det har inte varit så bra uppslutning. Så det känns kul att vara tillbaka.

18-åriga Sarah Makdesi ser fram mot att läsa sin sista termin på skolan.

Det anrika har förstärkts

De 1 160 eleverna har temporärt huserat på Anna Whitlocks gymnasium på Kungsholmen, en relativt nyöppnad skola i länsstyrelsens gamla lokaler på Hantverkargatan. Östra Real har inte barra fått nytt ventilationssystem utan också fått nya toaletter, el, it-utrustning och elevfiket har flyttats. Ytskicket har också rustats upp där man arbetat med att bevarar och lyfta fram arkitekten Ragnar Östberg originaltanke från 1910.

– Skolan är väldigt vackert renoverad och det anrika har förstärkts, säger rektorn Ann-Sofi Pettersson, som tycker det känns skönt att vara tillbaka på Karlavägen.

Hon och skolas andra rektor, Pär Emteryd, höll ett gemensamt tal på skolans trappa och klippte ett band. Sedan slogs dörrarna upp och eleverna fick springa in. Men inte förrän i morgon, tisdag, är eleverna tillbaka i skolbänken.

18-åriga Hugo Norrbohm utanför några av skolans nya toaletter.

Nöjda med renoveringen

Många av eleverna som Mitt i pratade med efter att de gått runt i den nyöppnade skolan var nöjda med renoveringen.

– Det känns skönt att så mycket av det gamla är bevarat samtidigt som skolan moderniserats. Att det finns fler toaletter och en bättre planlösning, säger 18-åriga Hugo Norrbohm, som gick sitt första år av ekonomiprogrammet på skolan innan den renoverades.

Han berättar att han ändå har trivts på Anna Whitlocks, men att det inte alls är samma sak som Östra Real.

– Det känns jättekul och skönt att vara tillbaka på skolan som man sökte in till. Skolandan är tillbaka, säger han.

Östra Real slog upp sina portar för första gången 1910 och är en kommunal skola.