Elever: "Skulle aldrig rekommendera Kärrtorps gymnasium till andra"

Trender styr. Det är ledningens svar till varför Kärrtorps gymnasium tappat stort i ansökningar. Men enligt eleverna är orsaken en annan: det dåliga rykte som följer på stök.

  • Publicerad 13:58, 21 apr 2016

Jag vågar inte gå genom ljushallen längre på grund av alla otäcka blickar jag får av de som sitter där

– Skolan har blivit sämre på grund av allt stökigare stämning. Vi treor snackar mycket om det, de flesta av oss vill inte hänga i uppehållsutrymmet ljushallen längre. Det är så bråkigt och det skriks massa fula ord. Efter tre år märker man skillnaden och såna rykten sprids.

Amanda Wilhelmsson, 18, går rakt på sak när hon får frågan om varför hon tror att Kärrtorps gymnasium, som för ett par år sedan var poppis, numera har problem att inkassera ansökningar. Det är en nedåtgående spiral som fortsätter från förra året.

Hon är nöjd med sin utbildning och säger att hon valde Kärrtorp för att det var "en öppen skola där alla är välkomna som de är", men att det nu har ändrats.

Wilhelmsson går sista året samhälle med mediainriktning, ett av de program som nu till hösten försvinner på grund av för få sökningar.

– Oj, det visste jag inte. Vad tråkigt då medialärarna är skolans bästa. Jag har märkt av massa kurser försvunnit, bland annat tog de bort estetprogrammet. De roligaste kurserna har försvunnit.

Kaos i korridorerna

Antalet platser på Kärrtorps gymnasium har halverats inför hösten 2016: 288 har blivit 128. Trots det lyckades man inte fylla alla när det preliminära gymnasiebeskedet kom förra veckan.

Enligt rektor Anna Ceder beror detta på att "allt är föränderligt, trender kommer och går och det preliminära valet gör att vi får se över vårt programutbud"

Det tiotal elever vi pratar med utanför skolan tycker dock alla som Amanda Wilhelmsson: det här har inte med utbildningstrender att göra, utan dåligt rykte avskräcker. De berättar om stor omsättning på personal – "jag har haft tre kemilärare i år" – och "kaos" i korridorerna.

– Jag vågar inte gå genom ljushallen längre på grund av alla otäcka blickar jag får av de som sitter där, säger Emma Welander, 17.

Ingen av de elever vi pratar med säger att de skulle rekommendera Kärrtorps gymnasium. Flera av dem säger att hellre skulle ha gått i en annan skola.

– Jag bytte hit när jag gick ettan. Det ångrar jag nu, säger Pontus Nordkvist, 17, som går andra året.

Läs även

Dramatisk minskning av sökande till Kärrtorps gymnasium

"Klart att nazisterna har påverkat"

Lärare på Kärrtorps gymnasium utreds för rasistiska påhopp

På årsdagen av våldsattacken: ny naziaktion på Kärrtorps gymnasium

Astronauter besöker skolor i Bagarmossen och Kärrtorp