– Jag är så fruktansvärt besviken, säger Sofie af Ekenstam. Hennes dotter tillhör visserligen de som fått plats på Tråsättra, men Sofie kämpar tillsammans med föräldrar som haft mindre tur.

Mamma Julia Karlssons son Leo är en av de 18 nioåringar som fick inte plats på Tråsättraskolan. Hon säger att han tycker det är jättejobbigt att behöva lämna sin kompisar för att börja på Söraskolan.

Fick hopp om nya platser

Caroline Othbergs dotter Tilda placerades i Sjökarbyskolan och Maria Sjögrens dotter Bella på Österskärsskolan.

Ett försiktigt hopp tändes i tisdags förra veckan när föräldrarna bjöds in till ett extramöte med kommunens produktionsstyrelse. Men någon timme senare, på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte, släcktes det.

– Vi tycker att det här är ett bottenmärke för kommunen. Man kan ju inte låta tredje- och fjärdeklassare vara budgetregulator. Jag har varit på möten där föräldrar suttit och gråtit, säger Roger Johansson (RP).

På kommunstyrelsens möte beslutade allianspartierna M, L, C och KD tillsammans med SD att säga nej till oppositionens förslag att omgående skapa nya platser för fjärdeklassarna på Tråsättraskolan. I stället blev beslutet att ge de barn som inte fått plats på Tråsättra ”individuell hjälp” för att så långt som möjligt nå en positiv lösning ”som eventuellt kan innebära plats på Tråsättraskolan”.

"Vilja finns alltid"

– De bjöd in oss, men det var en skenmanöver och det betydde ingenting, säger Sofie af Ekenstam och får medhåll av Caroline Othberg som också känner sig lurad.

– Där det finns en vilja finns det en väg, men det finns en kompakt ovilja att lösa detta, säger Sofie.

Det håller inte kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) med om.

– Vilja finns alltid, sedan är det andra faktorer, som lagar, vi har att förhålla oss till. Som förtroendevalda är det inte alltid man kan tillgodose vårdnadshavare eller våra egna önskemål tyvärr, skriver hon i en kommentar.