Stöd. Föräldrarna tycker att oppositionen lyssnat på dem, utom SD som röstade med alliansen. Hans Hellberg (RP) och Ann-Christine Furustrand (S) och föräldrarna Sofie af Ekenstam och Niclas Wootz. Foto: Stefan Källstigen

Elever skingras – trots politikerstöd

Det blir ingen ny klass på Tråsättraskolan för de 18 elever som inte fått plats där. Alliansen och SD röstade emot att omgående inrätta fler platser på skolan.

  • Publicerad 07:34, 2 sep 2021

Vi tycker att det här är ett bottenmärke för kommunen.

– Jag är så fruktansvärt besviken, säger Sofie af Ekenstam. Hennes dotter tillhör visserligen de som fått plats på Tråsättra, men Sofie kämpar tillsammans med föräldrar som haft mindre tur.

Mamma Julia Karlssons son Leo är en av de 18 nioåringar som fick inte plats på Tråsättraskolan. Hon säger att han tycker det är jättejobbigt att behöva lämna sin kompisar för att börja på Söraskolan.

Fick hopp om nya platser

Caroline Othbergs dotter Tilda placerades i Sjökarbyskolan och Maria Sjögrens dotter Bella på Österskärsskolan.

Ett försiktigt hopp tändes i tisdags förra veckan när föräldrarna bjöds in till ett extramöte med kommunens produktionsstyrelse. Men någon timme senare, på ett extrainsatt kommunstyrelsemöte, släcktes det.

– Vi tycker att det här är ett bottenmärke för kommunen. Man kan ju inte låta tredje- och fjärdeklassare vara budgetregulator. Jag har varit på möten där föräldrar suttit och gråtit, säger Roger Johansson (RP).

På kommunstyrelsens möte beslutade allianspartierna M, L, C och KD tillsammans med SD att säga nej till oppositionens förslag att omgående skapa nya platser för fjärdeklassarna på Tråsättraskolan. I stället blev beslutet att ge de barn som inte fått plats på Tråsättra ”individuell hjälp” för att så långt som möjligt nå en positiv lösning ”som eventuellt kan innebära plats på Tråsättraskolan”.

"Vilja finns alltid"

– De bjöd in oss, men det var en skenmanöver och det betydde ingenting, säger Sofie af Ekenstam och får medhåll av Caroline Othberg som också känner sig lurad.

– Där det finns en vilja finns det en väg, men det finns en kompakt ovilja att lösa detta, säger Sofie.

Inga nya platser. Kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) säger att kommunen har lagar att förhålla sig till. Foto: Stefan Källstigen

Det håller inte kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M) med om.

– Vilja finns alltid, sedan är det andra faktorer, som lagar, vi har att förhålla oss till. Som förtroendevalda är det inte alltid man kan tillgodose vårdnadshavare eller våra egna önskemål tyvärr, skriver hon i en kommentar.

Föräldrar. Sofie af Ekenstam, Caroline Othberg, Julia Karlsson och Nathalie Linder är inte nöjda Foto: Stefan Källstigen

Vad gäller saken?

Av 47 elever på Bergsättraskolan får 29 börja fjärde klass på intilliggande Tråsättraskolan. Resten, 18 elever, får börja utspridda på andra skolor.

Föräldrar är arga för att upplevt att de blivit lovade plats på Tråsättra.

Enligt kommunen är en bidragande orsak till att bara blivit en klass 4 på Tråsättra i stället för två att friskolan Vetenskapliga skolan i Hacksta gick i konkurs förra året.

Visa merVisa mindre