Ali Öztürk (V), Deshira Flankör (M), eleverna Daphne Landén och Filippa Åkerblad, Linda Nygren (S) och Ellinor Avsan (M). Foto: Hanna Lilja

Elever pressade politiker: nej till ståplatser på motorvägsbussar

Eleverna i årskurs 8 på Farstavikens skola pressade på torsdagen kommunalrådet Deshira Flankör (M) och andra kommunpolitiker med frågor om Värmdös kollektivtrafik. – Bussarna längre ut på Värmdö måste gå oftare, säger Daphne Landén, 14, i klass 8d.

  • Publicerad 11:00, 15 nov 2019

Som en del i ett demokratiprojekt mötte eleverna i årskurs 8 på Farstavikens skola Kvarnberget politiker från Värmdö kommun på torsdagseftermiddagen.

Mitt bland eleverna satt kommunalrådet Deshira Flankör (M) med smurftofflor över bootsen och antecknade elevernas frågor på gula post-it-lappar.

”Ska inte behöva stå på motorvägsbussarna”

Hon tyckte att elevernas förslag att fokusera mer på tryggheten i kollektivtrafiken var viktiga: bättre upplysta busshållplatser, fler säkerhetsbälten på bussarna och färre ståplatser på motorvägsbussarna.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör (M) var imponerad av elevernas retorik. ”Jag hoppas att flera av dem väljer att ägna sig åt politik.” Foto: Hanna Lilja.

– Det är ju inte meningen att någon ska behöva stå på motorvägsbussarna. När de vittnar så mycket om att det blir på det viset så måste vi ta tag i frågan och lyfta den ännu hårdare, säger Deshira Flankör.

Var det någon fråga som fick dig att tänka: ”Det här ska jag ändra på”?

– Ja, hur man kan använda SL-appen för att informera mer. Det är en jättebra idé. Det borde vara lätt att ordna.

Eleverna här är 14 år och får inte rösta. Hur viktigt är det för er politiker att lyssna på dem?

– Det är ju för dem vi jobbar och bygger samhället så självklart ska vi lyssna på dem. Och jag är så imponerade över vilket engagemang och vilken retorik de har. Jag tar med alla frågor de har lyft och ska se till att lyfta dem i alla sammanhang.

”Kul att få föra fram sin åsikt”

Daphne Landén, 14, i klass 8d, uppskattade mötet med politikerna.

– Spännande och kul att man kan få fram sin åsikt. Vi märkte att en vanlig person kan påverka mycket och det är väldigt lätt att göra det, säger hon.

Daphne Landén, 14, och Filippa Åkerblad, 14, tycker att det är enkelt få fram sin åsikt och påverka de som bestämmer. Foto: Johan Kristensen.

Tror du att politikerna kommer att lyssna på frågorna ni tog upp?

– Jag tror att de kommer att lyssna på oss ganska mycket. Jag tror också att vi elever kommer att fortsätta föra fram det som vi tycker är viktigt, säger Daphne Landén.

Vilken fråga är viktigast att ändra på?

– Ska man åka långt ut på Värmdö är det väldigt svårt att hinna med och matcha bussarna. Bussar som går längre ut måste gå oftare så det går lättare att åka dit.

Eleverna skrev ner sina viktigaste förslag på post-it-lappar och fäste dem på två pappersark.

45 minuters busstur hem till Ingarö

Klasskompisen Filippa Åkerblads resa hem till Ingarö från Farstavikens skola tar ungefär 45 minuter. Först åker hon buss 467 till Brunn där hon byter till 428X.

– Mina bussar går en gång i timmen och när jag ska byta så matchar det inte så bra, säger hon.

Hon hade velat att bussarna gick oftare och att hon slapp byta buss.

– Om bussarna från Gustavsbergs centrum hade gått direkt till Björkviks brygga hade jag kommit hem på 25 minuter i stället. Det hade ju varit skönare.