– Vi spånade och brainstormade och hade extremt många idéer, men en del var inte riktigt realistiska, säger Hugo Johansson-Hall.

– Till slut var det vår lärare som föreslog att vi skulle göra något med anknytning till Sollentuna, säger Ida Lidgren.

Ett tag funderade de på ett kortspel, eller ett slags quiz.

– Vi ville göra något som väcker intresse, men också något som kan samla gamla och unga och få ihop samhället igen efter corona, säger Melker Ringström.

Så småningom fastnade de för att göra en Sollentuna-variant av klassikern Monopol. Nu finns spelet, med Landsnoravägen i stället för Folkungagatan, Rudbeck i stället för Elverket, och Helenelund i stället för Södra Station.

– Det finns ju fem stationer i Sollentuna så vi var till och med tvungna att välja bort en, säger Hugo.

Kan kommunen väl

Vi träffar Ida, Melker och Hugo hemma hos Hugo på Lindvägen i Norrviken, en adress som finns med i Sollentunaspelet. De utgör halva styrkan i UF-företaget Stadsspelen, som ska avvecklas när de alla går ut trean om ett par månader.

– Vi får se om vi fortsätter med företaget i ny form, som aktiebolag eller handelsbolag, sedan. Det beror på hur stort intresset är, säger Ida.

– Hittills har det gått bra, vi har sålt ganska mycket. Vår idé om vi fortsätter är att ta fram liknande spel, kanske för studentstäder, säger Hugo.

Men än så länge är det fokus på Sollentunaspelet. Likheterna med Monopol är stora, men det finns också skillnader.

– I stället för Fri Parkering har vi Lottovinst och i stället för chans och allmänning har vi risk och händelser. Och även de har koppling till Sollentuna, till exempel kan du bli biten av grannens galna rottweiler och få åka till Sollentuna sjukhus och betala 200 kronor, säger Hugo.

Alla sex i företaget är uppvuxna i Sollentuna och går alltså på Rudbeck så de kan kommunen väl, men de gjorde ändå en del research innan produktionen satte igång.

– Vi skickade ut ett frågeformulär och tog emot förslag. Och så kollade vi lite på bostadspriser för att få veta vilka gator som skulle vara billigast och dyrast. Dessutom har vi vägt in vilka gator som många bor på för vi tänkte att folk tycker att det är kul at känna igen sig och ha med sin gata, säger Ida.

Malmvägen billigast

Den första gatan, och den billigaste, är Malmvägen. Sist, och dyrast, är Strandvägen.

– Vi har gjort så att priserna ökar ganska jämnt. Vi har också gjort så att det går lite fortare att tjäna in inköpet av en gata. Det går lite långsamt annars, vi ville gå rakt in på mer action, säger Melker.

Vem vann när ni testspelade för första gången?

– Det var vår lärare som vann, säger Ida och skrattar.