Elever på iskallt uppdrag

Förra veckan övade Vaxmoraskolans femteklassare säkerhet på is. Med dubbarna i högsta hugg hoppade de ner i en vak det iskalla vattnet i Ravalen. – Det var kallare än väntat, säger Hanna Nilsson i 5A.

  • Publicerad 12:33, 23 feb 2016

Det var två minusgrader och strålande sol, en vacker vinterdag på sjön Ravalen i Viby.

Perfekt badväder med andra ord – om man ska öva på att hoppa ner i en vak.

Efter flera veckor av förberedelser återstod eldprovet för femteklassarna på Vaxmoraskolan: att hoppa ner i det iskalla vattnet på riktigt.

Med mod och disciplin som hos en grupp fallskärmsjägare gick de fram till kanten en efter en och hoppade i – utan så mycket som en blinkning.

Kläder, skor och ryggsäckar tyngde i vattnet, men med isdubbarna fick de grepp i isen och kunde snabbt kravla sig upp.

– Det var jättekallt, kallare än väntat. Inte på en gång, utan när jag kom upp på land. Men det var roligt, man blev jättetung med alla blöta kläder på, berättar Hanna Nilsson i 5A.

My Björk i 5B håller med.

– Det var så kallt att jag inte kunde andas, jag fick typ panik. Och det var svårt att få tag på dubbarna för jag var så stel i armarna, berättar hon.

Men du såg ut att klara det galant!

– Ja, men jag kommer inte att göra det igen, säger My.

Övningen på Ravalen var ett samarbete med Naturskolan, en kommunal resursverksamhet som arrangerar allt från fältstudier i biologi till kurser i att laga mat över öppen eld.

I år ordnar Naturskolan plurr i isvak med åtta klasser på fem olika skolor i Sollentuna.

– Att gå genom isen innebär en stor fysisk påfrestning, och jag tror att man är bättre rustad att hantera detta om man fått prova under kontrollerade former, och uppleva hur det känns, säger Hanna Heurlin, lärare på Naturskolan.

Naturskolan började öva säkerhet på is med skolelever för åtta år sedan. Upplägget togs fram i samarbete med Vaxmoraskolans idrottslärare Anders Isaksson, och förberedelserna är minutiösa.

– Innan vi hoppar i vaken har vi fyra teorilektioner, praktiska övningar i simhallen, ett föräldramöte och en egen hemsida där vi informerar om projektet, berättar han.

Och i en kommun full av naturälskande invånare är temat med säkerhet på is ett uppskattat inslag – även bland föräldrarna.

– Det är jättebra att barnen får den här utbildningen. I vår familj åker vi en del långfärdsskridskor, till exempel på Norrviken, säger föräldern Bernt Josephson som var med på Ravalen.

Ska du också hoppa i?

– Ja, det är klart man måste testa, säger han.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Över tio år gammalt dna-prov fällde man för barnvåldtäkt

Nyheter Nytt analysverktyg visade annat resultat En man från Sollentuna fälldes för våldtäkt mot barn 2010, men friades i hovrätten. I fjol ansökte riksåklagaren om resning efter ny analys av ett arkiverat dna-prov – och nu har domen ändrats på...måndag 26/7 19:00

Självplock av jordgubbar i Väsby dröjer till nästa år

Nyheter Corona satte stopp för korona Den som vill plocka lokala jordgubbar får ge sig till tåls ett år till. Upplands Väsby Självplock håller stängt även denna säsong – men 2022 blir det en ny fräsch sort i odlingen.fredag 23/7 16:29

Erik tävlar bland världseliten i bågskytte

Nyheter Sollentunabo debuterar i seniorlandslaget 22-årige Erik Persson debuterar i seniorlandslaget i bågskytte. Samtidigt som han är heltidsstuderande KTH-student är han en av Sveriges mest relevanta compound-skyttar. "Det krävs mycket planering...fredag 23/7 14:42