Estelle Leonide, Anna Flores och Jannis Gotevas går i trean på gymnasiet på Jensen Södra. Foto: Pekka Pääkkö

Elever: Nationella provet får inte avgöra betyget

Det finns ofta stora skillnader när man jämför resultaten på nationella prov med betygssättningen, visar Mitt i:s granskning. Eleverna vi träffar tycker inte att de nationella proven ska ha för stor vikt. – Det känns orättvist tycker jag. Man kan ha en dålig dag, säger Estelle Leonide, 18.

  • Publicerad 13:26, 14 feb 2019

En granskning som Mitt i har gjort visar att det finns stora skillnader mellan olika skolor i Stockholm vad elever fått för betyg på det nationella provet och vad de får för slutbetyg.

I Södermalms stadsdelsområde stack till exempel Jensen Södra ut, där 82 procent av eleverna i avgångsklasserna fick ett högre ämnesbetyg än vad de fick i resultat på det nationella provet i matematik.

Estelle Leonide, Anna Flores och Jannis Gotevas, alla 18 år, går i trean på det ekonomiskt-juridiska programmet på Jensen Södra, som har sina lokaler i Gamla stan.

Det blir så mycket press på bara ett prov

Jannis Gotevas

De tycker alla tre att det nationella provet har för stor del i betygssättningen. Efter ett riksdagsbeslut ska de nationella proven nu väga tyngre. Syftet är att komma åt betygsinflation

– Det känns orättvist tycker jag. Man kan ha en dålig dag, säger Estelle Leonide.

Estelle Leonide och Anna Flores önskar att det nationella provet endast kan höja ens betyg, inte sänka det. Foto: Pekka Pääkkö

Kan få sämre betyg än vad man förtjänar

Gör man bra ifrån sig på de andra proven, som inte är nationella prov, och skriver dåligt på det nationella kan man få sämre betyg än vad man egentligen förtjänar, resonerar eleverna.

– Det vore bättre om det nationella provet inte kan sänka ett betyg utan bara höja det, säger Anna Flores.

– Speciellt matematiken är stressig. Det blir så mycket press på bara ett prov, säger Jannis Gotevas.