Elever karvade visdomsord

Imorgon bjuder elever från Lillholmsskolan in till Medelhavsmuseet. Då kan man också passa på att se deras utställning ”Visdom i marmor och graffiti”.

  • Publicerad 14:09, 17 maj 2016

Vad har latinska sentenser med graffiti att göra? Kanske mer än vi tror! Just nu pågår en utställning på Medelhavsmuseet där åttondeklassare från Lillholmsskolan i Vårberg visar upp visdomsord de valt – ett från romartiden och ett från nutiden. Sedan har de formgett visdomsorden – sprejat dem i graffitistil och mejslat fram dem på imiterad marmor, precis som de gamla romarna gjorde.

”Memento vivere” (Kom ihåg att leva) står det till exempel på den platta Imam Mohamed Abdi mejslat fram, medan Jovana Milutinovic knackat fram den moderna devisen”Be the change you wish to see in the world”.

– Vi har velat visa att nutid och forntid hör ihop, och att vi i våra funderingar kring livets mening nog inte är så olika de gamla romarna, kommenterar bildläraren Sten Canevall.

I morgon, onsdag, kan man träffa eleverna på Medelhavsmuseet. Där läser flera av dem texter där de motiverar varför de har valt sina ordspråk medan andra guidar besökarna genom utställningen. Öppet hus-kvällen startar klockan 18.

Utställningen pågår fram till den 12 juni. I en stor modell står eleverna som dockor, och håller sina visdomsord på Forum Romanum, vid Colosseum, framför Globen och bland höghusen i Vårberg. På en storbildsskärm kan man också höra dem läsa sina egna texter om ordspråken. Dessutom finns texterna, där de motiverar varför de valt sina ordspråk, att läsa i böcker i en läshörna.