Danderyds kulturskola har bildat en luciaensemble med elva elever och tre lärare.

Under fem dagar ska bland annat Karolina Vernersson, 17, och Philip Lilja, 17, sprida svenska traditioner i Bremen, Tyskland.

De har blivit inbjudna av svenska konsulatet i Bremen, som alltså vill lära tyskarna i Bremen mer om det här med lucia och musiken kring traditionen. Konsulatet bekostar resan för de nio eleverna i ensemblen.

– Om man har ett musikintresse, som vi har, kommer det bli spännande. Det blir något annat och lite speciellt, säger Philip Lilja.

Mitt i pratar med musikerna strax innan de ska gå in i replokalen.

Karolina Vernersson instämmer med Philip och berättar att det är många platser de ska hinna med att besöka.

– Det kommer bli intensivt, säger hon.

– Vi ska göra konserter i kyrkor, på Ikea, för hemlösa, på julmarknaden och på ett hotell. Det blir många nya platser, och jag tror det blir utvecklande att göra det. Nya miljöer att testa sig i som musiker.

Helena Mannermo Spering är en av sånglärarna som ska med.

– Vi har aldrig fått en sådan här förfrågan tidigare. Det känns unikt och otroligt roligt för eleverna som kommer utvecklas jättemycket, säger hon.

De berättar att det blir vanliga lucialåtar, som Staffansvisor, men också tolkningar på tyska sånger.

– Tyskarna tycker om oss och Sverige, och tycker det är kul med svenska traditioner, säger Philip Lilja.

Inför resan har gruppen startat en Facebooksida, "Luciaresa till Bremen", där de kommer informera om hur det går under resans gång.

Någon särskild låt ni tror de kommer gilla i Bremen?

– Vi har gjort just ett litet arrangemang med tyska jullåtstexter, som har lite gospel. Det tror jag de kommer gilla, säger Karolina Vernersson.