Elever i Bredäng spelade för riksdagsmän

Eleverna i El Sistema är vana vid att spela inför publik, men det är inte alltid riksdagsmän är med vid repetitionerna. Det var de igår, i Bredängsskolans aula.

  • Publicerad 11:15, 31 maj 2018

På plats var fyra socialdemokratiska ledamöter från riksdagens kulturutskott. En av dem var Anna Wallentheim från Skåne.

– Vi kommer från olika delar av landet och brukar försöka boka in besök runt om i Stockholm när vi är här och arbetar. I dag är vi hos El Sistema, berättade Anna Wallentheim när Mitt i träffade henne och kollegerna i Bredängsskolans aula.

Riksdagsledamöterna tittade på andraklassarnas generalrepetition inför en symfonikonsert samma kväll. I alla fall halva. Efter en halvtimme reste de sig och gick på grund av sitt pressade schema.

Unga fiolspelare övar inför kvällens konsert.   Foto: Märta Lefvert

Då hade de ändå fått en glimt av barnens färdigheter. Och besöket blev vältajmat, tyckte Anna Wallentheim.

– Förra veckan tog vi beslut i riksdagen om nya nationella mål för Kulturskolan. Staten ska ge 100 miljoner kronor om året i bidrag till landets kulturskolor, för att de ska kunna nå nya grupper, som till exempel funktionshindrade. Vi beslutade också att inrätta ett nationellt kulturskolecentrum, som ska hjälpa skolorna med forskning, statistik och samarbete med andra parter, sa Anna Wallentheim.

Även Stockholms kulturborgarråd Emilia Bjuggren var med vid generalrepetitionen. Hon var dessutom på plats vid konserten, då elever från årskurs 2–5 spelade. Läs mer om den satsning hon presenterade: