Bagisbon Susan Casserfelt har flera boksuccéer bakom sig med deckarserien Höga kusten. Nya kriminalserien Linje 17 skriver hon tillsammans med journalisten Lisa Bjerre och den här gången är det i Bagarmossen händelserna äger rum.

Den första boken, nyligen utgivna "Ensamt vittne", har redan jämförts med tv-serien "Tunna blå linjen" i SVT.

– Ja, det är som Bagarmossens egna tunna blå linjen. De som läst den har fastnat för att den känns som tv-serien för att man får följa polisen även i deras vardag, berättar Susan Casserfelt. 

Öppningsscenen såg hon framför sig redan för 5-6 år sedan då hon arbetade extra inom hemtjänsten i Bagarmossen. Det var då hon hörde historien om en naken man som tog sig in genom en balkong och sprang tvärsigenom en lägenhet på Byälvsvägen.

Men det finns fler anledningar till att boken utspelar sig här.

– Det är en fantastisk plats där alla socioekonomiska varianter ryms på en liten yta. Du har hipsters, konstnärer, de politiskt engagerade, folk i jättedyra villor med pool och samtidigt hyreshusen. Det ger en skön blandning, säger hon.

Intervjuade många poliser

Det är dock ingen feelgood som duon skrivit. I stället får vi följa ett eskalerande gängkrig som inleds med att en ung kvinna skjuts till döds.

– För oss handlar det mycket om att vi vill förstå drivkrafterna bakom. Varför vill man vara med i ett gäng? Vi har bland annat intervjuat många poliser, säger hon.

De besökte även Bagarmossens skola där de träffade två klasser i årskurs sex. Syftet var att göra bokens 13-åriga Eddie, som blir vittne till mordet, så trovärdig som möjligt.

– De satte sig i grupper och diskuterade fram vem den här killen var. Vi gjorde en sammanställning av svaren och det var verkligen jätteroligt att få den hjälpen, säger hon.

Det var tre år sedan skolbesöket, vilket innebär att eleverna nu precis gått ut nian. För två veckor sedan återvände de båda författarna till skolan för att dela ut boken.

– Lärarna hade dukat upp med läsk, chips och salta pinnar utomhus. På en del av barnen hade vårt besök verkligen gjort intryck. Nu hoppas jag bara att de läser boken också, skrattar hon.