Viktor Rydbergs gymnasium sätter upp musikalen American Idiot. Foto: Linda Gren

Elever gör punkmusikal om Trump

När Viktor Rydbergs gymnasium gör musikal av Green day-albumet American idiot har fokuset flyttats från det George W. Bush gjorde 2004 till dystopin Donald Trump bygger upp idag. Nu väntar stenhårt jobb fram till premiären i januari.

  • Publicerad 13:57, 28 dec 2017

Just nu är det fullt fokus på American idiot, musikalen som eleverna i Viktor Rydbergs gymnasium, VRG, på Jarlaplan, Odenplan och Djursholm sätter upp på Maximteatern nästa år. VRG började sätta upp musikaler redan 1995 men då skedde det i skolans aula.

Inga andra lektioner får störa och nu övar eleverna från nio på morgonen till nio på kvällen. Men enligt Paul Rietz, som spelar en av huvudrollerna, är det "otroligt givande".

– Jag är trött på kvällen men på morgonen har jag en massa energi igen, det är konstigt, säger han och motspelaren Greta Stenström håller med.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Musikalen är skapad utifrån det amerikanska bandet Green days album med samma titel från 2004.

– Den är från början tänkt att kritisera George W. Bushs regering men vi har anpassat den till vår tid och nu handlar den om Trump-regimen och utspelar sig 2019. Det som alla var rädda för skulle hända har hänt, säger Greta Stenström och fortsätter:

– I första låten får min karaktär reda på att hon är gravid med en kille som verkligen inte är redo att bli pappa. Och abort är förbjudet, hon är tvungen att föda det här barnet. Det är ett ämne som jag tycker är så viktigt, varje tonårstjejs mardröm. Och det finns verkligen de som inte har något val.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Cirka 150 personer från Viktor Rydbergs gymnasium sökte till ensemblen genom en audition inför lärarna.

– Jag går teaterlinjen och har aldrig sjungit inför någon annan innan, så jag var väldigt nervös. Men nu går det bra. Jag upptäckte att när jag är en karaktär så är det som att spela vanlig teater, det känns inte som att det är jag som sjunger, säger Paul Rietz.

För Greta Stenström är det tvärtom.

– Sjunger är ju det jag gör men jag tycker att det är superjobbigt att agera på scen. Men det ska nog gå bra, vi får extremt mycket hjälp av varandra, säger hon.

Att vara med i musikalen beskriver båda som en av anledningarna till att de sökte till skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det finns biljetter kvar men de går åt fort.

– Om det finns efterfrågan så kommer vi att sätta in en extraföreställning, säger Paul Rietz.

Musikalen spelas på Maximteatern 12-21 januari 2018.

Fr. v Anna Allenmark, Signe Östblom, Maja Nilsson, Olivia Hammar och Love-Lis Liljeström. Foto: Linda Gren