Utbildar. Emma Blomquist från Openlab, som ledde en workshop om hur man främjar folkhälsan i Kista, tillsammans med Nadia från Kista grundskola. Foto: Johanna Wallén

Elever från Kista fick testa livet som KTH-student

KTH har bjudit in elever från bland annat Kista för att praoa på skolan. Syftet? Att öka ungas intresse för ingenjörsyrket och att locka studenter från fler delar av stan.

  • Publicerad 11:56, 7 jun 2022

Flera åttondeklassare från Kista grundskola har varit en del av KTH:s nya projekt, som görs i samarbete med Stockholms stad. Där har eleverna fått testa på hur livet kan se ut för en KTH-student och hur det är att arbeta som ingenjör, forskare, doktorand och lärare.

– Min lärare tipsade mig om det eftersom jag är väldigt teknikintresserad, jag gillar spel, it och sådant, och har varit så roligt, säger Nadia, en av eleverna från Kista.

Blivit inspirerad

Ungdomarna har haft ett fullspäckat schema med labbar, rundvandringar på campus och massor av olika uppdrag och besök, bland annat på det kreativa centret Openlab, där de fick delta i en workshop som lärde ut metoden "design thinking".

Målet var att hitta nya lösningar för att främja välmående hos Kistas invånare. 

– Det var jätteroligt, man fick vara hur kreativ som helst. Vi fick ett case med en kille i vår ålder som ville ha fler ställen där man kunde umgås ostört med vänner, så vi kom på att man kunde bygga trädkojor på olika platser i Kista, specialdesignade för häng för unga, där man kan umgås, läsa böcker och sådant, säger Nadia.

Praoperioden har inspirerat henne.

– Jag har inte riktigt tänkt så långt fram i tiden att jag vet exakt vad jag vill bli än, men hade jag chansen att studera här skulle jag ta den. Skolan verkar väldigt rolig och mycket av det vi fått göra är sådant jag är väldigt intresserad av.