Det är lätt att lära känna någon där man bor. Men en helt annan femma att lära känna någon som har växt upp på andra sidan stan. Det vill gymnasieeleverna Max Izosimov, 18, John Preisler, 18, och Joel von Krusenstjerna, 19, på VRG Djursholm prata om.

Därför har de startat projektet Generation Strive. Med projektet vill de skapa en plats där unga entreprenörer kan mötas.

Om ungefär en månad håller de sin första workshop på internet.

– Vi har hela vårt liv upplevt den osynliga väggen som splittrar Stockholms förorter och idag är det största hotet mot landets gemenskap. Därför startar vi det här, säger John Preisler.

Till workshoppen har de varit i kontakt med ett antal namnkunniga personer, som Adam Tensta, Omar Alshogre och Tord Magnusson.

Tanken är att skapa en plats med föreläsningar och inspiration.

– Då kan det vara att en ung person från Djursholm och en ung person från Tensta får jobba ihop under workshoppen, diskutera och komma med lösningar på idéer tillsammans. Få en plats att lära känna varandra, som de annars inte hade fått, säger John Preisler.

Börjar på internet

Till en början var tanken att hålla fysiska möten här på skolan, samt med ungdomar i Tensta, i samarbete med bland annat Studiefrämjandet, berättar de. Men corona satte stopp för det.

– Vi börjar på internet med föreläsningar via zoom. Men vi har mer planer i framtiden för hur det kan utvecklas, säger John Preisler.

"Lära känna andra"

Idén kom för ungefär ett år sedan. Då kopplade John Preisler in sina två vänner på projektet. De delade känslan av att det finns en stark gräns mellan unga beroende på var de föds och vilken bakgrund de har, som gör att de inte pratar med varandra.

– Vi vill inte föreställa oss ett samhälle i framtiden där man pratar med varandra så lite som idag. Den segregationen vill vi göra något åt, säger Joel von Krusenstjerna.

Har ni kunnat koppla in några vänner i samma ålder som er från Tensta?

– Nej, och det är just det vi tycker är så synd. Vi har inte fått någon bra plats att möta andra unga som vi kan lära känna som är från vårt eget område. Det här är också för vår egen skull att lära känna personer som inte bor här, säger Max Isozimov.

Andra projekt har gett inspiration, berättar de. Exempelvis Bling, en startup-plattform för unga entreprenörer, och organisationen The Global Village som arbetar med delaktighet och utanförskaphet i samhället genom föreläsningar.

Slår ihop idéerna

Max, John och Joel berättar att deras projekt ämnar att sammanföra idéerna, där unga med intresse i entreprenörsskap – både från utanförskapsområden och andra områden – kan lära känna varandra.

– Det blir ett projekt där alla ömsesidigt lär sig mer om varandra. Det är vårt mål med det här, säger Joel von Krusenstjerna.