Förstörd. Nu har staden en lösning inför nästa läsår för eleverna som skulle ha gått på nedbrunna Slättgårdsskolan. Foto: Claudio Britos

Elever från Bredäng bussas till Vårberg och Älvsjö

Eleverna på den nedbrunna Slättgårdsskolan får börja i skolan i Vårberg och i Älvsjö i höst. De yngre får åka abonnerade skolbussar, de äldsta får SL-kort.

  • Publicerad 16:01, 22 jun 2020

Det var i början av juni som stora delar av Slättgårdsskolan i Bredäng totalförstördes i en brand. Sen dess har utbildningsförvaltningen arbetat intensivt för att hitta en lösning för de nästan 600 eleverna inför hösten.

Nu är planen att de yngsta eleverna i klass F–3 ska börja i Vårbergsskolan där det finns en ledig lokal sedan en friskola flyttat ut. De här barnen kommer att få åka i inhyrda bussar mellan Slättgårdsskolan och Vårbergsskolan.

Eleverna på mellanstadiet, i årskurs 4–6, får också åka i abonnerade bussar till Solbergaskolan i Älvsjö som har tomma lokaler.

De äldsta eleverna, i årskurs 7–9, ska också få gå i skolan i Älvsjö men i Kämpetorpsskolan som ännu inte har hunnit fylla sin nya högstadiebyggnad. De får SL-kort.

Nytt lågstadium klart hösten 2021

På Slättgårdsskolan kommer det nästa år bara vara jourfritids för de yngsta eleverna, på morgnar och sena eftermiddagar, i en paviljong som klarade sig undan branden.

Den här lösningen gäller för hela nästa läsår. Sen är det oklart hur lokalfrågan ska lösas. Det enda som är säkert är att den nya, redan planerade, byggnaden för Slättgårdsskolans årskurs F–3 ska byggas och vara färdig i oktober 2021. Det uppger grundskolechefen Mikael Kaspar.

– Sen pågår en planering för hur vi ska lösa det här för de andra eleverna framåt. Vi vet inte hur lång tid det kommer att ta att riva Slättgårdsskolan och bygga nytt, säger Mikael Kaspar.