SVT har jämfört skillnaderna mellan kommunerna i Sverige. Foto: Mostphotos

Elever får högre betyg än provresultat

Var tredje elev i Botkyrka får bättre betyg än vad de presterat på de nationella proven. Det visar en rikstäckande granskning som SVT gjort. Botkyrka kommun är enligt SVT en av de stora kommuner som avviker mest i Sverige.

  • Publicerad 09:44, 17 maj 2017

Det finns stora skillnader i hur resultaten i de nationella proven används i olika kommuner i Sverige. Enligt SVT Nyheters granskning som gäller gymnasierna i Sverige så ligger Mark, Mellerud och Mönsterås kommuner högst i Sverige när det gäller hur mycket de satta betygen skiljer sig från elevernas resultat i de nationella proven.

Botkyrka sticker ut

Men enligt SVT är Botkyrka en av de stora kommuner som avviker mest i Sverige. I Botkyrka får 33 procent av eleverna högre betyg än vad de presterat i de nationella proven, medan bara 6 procent får lägre än sin prestation. Utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka, Emanuel Ksiaszkiewicz (S), säger till Lokaltidningen Mitt i att han känt till skillnaderna sedan förra året..

– Nu håller vi på att gå till botten med vad skillnaderna ligger i. Men en sak i säker, i Botkyrka ska betygen vara rättvisa, finns det fall där de inte är det, så måste vi åtgärda detta. I våra skolor ska det inte finnas glädjebetyg, säger han.

Han fortsätter:

– Orsaken till skillnaderna behöver inte betyda glädjebetyg, utan det kan variera. Men vi analyserar varför det ser ut som det gör. Det vi kunnat se än så länge är att de varierar från år till år, mellan ämnena och att problemet finns utspritt över hela kommunen. 

”Alarmerande” enligt M

Moderaterna i Botkyrka kallar skillnaderna för oacceptabla i ett pressmeddelande.

– De här resultaten som SVT gått ut med är alarmerande och något vi måste gå till botten med. Det blir ju ett sätt att lura elever att de är bättre än de är, vilket kommer att missgynna dem längre fram i livet säger Stina Lundgren som är andre vice ordförande i Utbildningsnämnden.

Hennes partikollega Jimmy Baker (M) fortsätter:

– Det får inte vara så att rektorer och lärare på Botkyrkas kommunala skolor gör eleverna björntjänster i hopp att kunna stå sig i den konkurrens som finns i det fria skolvalet mellan olika aktörer, säger han.