Henrika Dahlin Agrenius och Zebastian Palmqvist gillar att gatan är färgglad. Foto: Pekka Pääkkö

Elever får asfalten att blomma

På Parmmätargatan har en så kallad framtidsgata anlagts. Gatan är skapad i samarbete med elever från Eiraskolan. Färgglatt, kul och mysigt säger de om gatan.

  • Publicerad 07:00, 8 okt 2020

Det är kul att vi barn har fått vara med och bestämma

Gatan är en del av det KTH-baserade forskningsprojektet "Smarta gator" och har som syfte att inspirera till lek och rörelse. Elever på Eiraskolan, som ligger precis intill, har deltagit i utformningen av gatan.

– Vi fick en stor karta där vi fick rita ut var saker skulle ligga, säger Henrika Dahlin Agrenius.

De fick välja bland ett antal olika aktiviteter men de kunde även komma med egna förslag. Nu är gatan invigd och flera av elevernas önskemål blev till verklighet.

– Jag ville ha lite plantor och odlingsgrejer för jag tyckte att det kunde bli mysigt och fint, säger Henrika Dahlin Agrenius.

– Det är kul att få lite fler saker här än vi har på skolgården. Och det är kul att vi barn har fått vara med och bestämma, säger Zebastian Palmqvist.

Parmmätargatan. Henrika Dahlin Agrenius, Zebastian Palmqvist och Magnus Larsson Bergholm. I bakgrunden syns en liten sandstrand. Foto: Pekka Pääkkö

Populärt med mandala

Det var flera av eleverna som önskade växtlighet, ett utegym och en mandala. En mandala är en geometrisk figur som ritas på gatan och som sedan går att färglägga.

– Det är roligt att rita på gator och det blir fint med lite färger mitt i Stockholm, säger Zebastian Palmqvist.

Vem som helst är välkommen att roa sig med aktiviteterna som finns på gatan. Men den används flitigt av skolans elever.

– Jag har varit här mycket med kompisar. Det är bra att man kan vara lite fler personer än vad man kan vara inne på fritids. Vi har suttit här och spelat på telefonen och kört springtävlingar, säger Greta Sjövall.

Färgglatt. Greta Sjövall och Henrika Dahlin Agrenius färglägger mandalan. Foto: Pekka Pääkkö

Finns kvar fram till sommaren

Framtidsgatan på Parmmätargatan kommer att finnas kvar fram till juni 2021. Efter utställningsperioden återställs gatan och alla framtidsgator utvärderas.

Eiraskolans rektor konstaterar att de som kör förbi här kör långsammare nu.

– Nu är det en mycket lugnare miljö för oss som är på skolan. Och jag ser många barn och föräldrar här ute både på eftermiddagar och kvällar, säger rektorn Marita Hansson.

Nu kan vem som helst tycka till om aktiviteterna på Parmmätargatan. På www.placetoplan.se/parmmatargatan hittar du enkäten.

Uteklassrum. Bänkarna och den svarta tavlan är tänkt som en alternativ undervisningsplats. Foto: Pekka Pääkkö

Gatorna som har gjorts om

Hälsingegatan. Mellan Karlbergsvägen och Hälsingehöjden.

Parmmätargatan. Mellan Hantverkargatan och Garvargatan.

Tjärhovsgatan. Mellan Södermannagatan och Nytorgsgatan.

Visa merVisa mindre