Legotävling. Fyra högstadieelever, Folke Isaksson Löf, Timothy Ljungberg, Viktor Söderbaum och Lucas Hallert, plockade hem tre priser First lego league. Foto: Simon Rehnström

Elever bäst i Stockholm: Vann legotävling med roboten Spark

Folke, Lucas, Viktor och Timothy från Viktor Rydbergs tog nyligen hem tre medaljer från en regional legotävling. Snart ska de tävla i Norge med sin robot, med chans till världsfinal.

  • Publicerad 09:00, 4 dec 2021

Det var som en riktig robotmatch

Hundratals bitar på golvet, en halvfärdig bil eller en färdig modell efter en ritning. Många känner till bilden och har byggt lego själv som barn.

Fyra elever på Viktor Rydbergs samskola har tagit ett till steg i sitt legobyggande.

Under hösten har Folke Isaksson, Lucas Hallert, Viktor Söderbaum och Timothy Ljungberg tävlat med sitt projekt och vann nyligen tre priser i en regional tävling på Tekniska muséet.

Nästa år åker de till Norge.

– Om vi vinner där tar vi oss vidare till världsfinalen i USA, säger Folke Isaksson Löf, 13.

Har programmerat roboten

Eleverna berättar om tävlingen. Den går ut på att i grupp arbeta bygga en legorobot och hitta en lösning på ett logistiskt problem. Och tävla mot andra som gör samma sak.

Deras robot Spark började som ett block.

– Sedan har vi satt på olika motorer, hjul och armar, som den ska använda för att utföra vissa uppgifter på banan. Då programmerar vi så att den ska klara så komplicerade uppgifter som möjligt, säger Lucas Hallert, 14.

Till tävlingen har Spark programmerats av eleverna för att lösa problem på en bana under tidspress, utan att eleverna själva ingriper. Som att flytta ett block från en plats till en annan.

Eleverna och läraren Dominique Sjögren visar hur det går till.

– Roboten känner av hur den ska göra uppgifterna genom sensorer som känner av ljus och färger, förklarar Folke Isaksson.

Att bygga lego kommer naturligt.

– Det har alltid varit en del av barndomen. Man fick ett legoset till jul, så kanske brorsan hade sönder det man byggde. Sen byggde man tillsammans igen, säger Lucas Hallert.

– Det har ju alltid varit en grej att bygga lego. Det här är lite annorlunda, och coolt på ett annat sätt eftersom vi får programmera och göra det tillsammans, säger Folke Isaksson.

De berättar att spänningen var hög under tävlingen.

– Det var som en riktig robotmatch. Två av oss stod vid banan, och två peppade, säger Lucas Hallert.

Idé för säkrare logistik

Ett delmoment handlade om att presentera en lösning på ett riktigt problem inom logistik. I den kammade de hem full pott från juryn.

– Många lastbilsförare är osäkra och drabbas av inbrott ute på Europavägarna. Då hade vi en idé med en app som kan göra att chaufförerna hittar varandra och kan samsova ihop, och se var väktare finns, säger Folke Isaksson.

– Och varna varandra för försök till stöld, eller om det är något som känns suspekt, eller larma SOS, säger Lucas Hallert.

I mars åker de till Ålesund i Norge.

– Det känns kul att få representera Sverige och åka till ett annat land, säger Folke Isaksson.

Alla fyra eleverna är vänner utöver projektet. Vilket de tror bidrog till vinsten i Stockholm, och som kommer hjälpa dem i Ålesund – där de ska möta Danmark, Färöarna och Norge.

– Vi alla tycker det är kul. Man tävlar bättre med bra kemi i laget, säger Lucas Hallert.

Vinnare. Vännerna fick sammanlagt flest poäng med en första, en andra och en tredjeplats i tävlingen, och ska tävla vidare i Norge, Ålesund. I bild: Lucas Hallert, Timothy Ljungberg, Folke Isaksson Löf, Viktor Söderbaum. Foto: Simon Rehnström

Teknik. Tävlingen är en del av ämnet teknik. I bild: Folke Isaksson Löf, läraren Dominique Sjögren, Lucas Hellert, Viktor Söderbaum. Foto: Simon Rehnström

Spark. Så här ser roboten Spark ut som eleverna tävlade med på Tekniska muséet. Foto: Simon Rehnström

Foto: Simon Rehnström

First lego league

Årets teknik- och vetenskapstävling First lego league hålls för ungdomar i årskurs 4 till 9. Finalen hölls den 13 november på Tekniska muséet.

Tävlingen går ut på att eleverna ska utveckla kunskaper inom programmering, problemlösning och robotteknik. Årets tema var "Logistik" och eleverna har även fått marknadsföra idéer för att lösa problem inom det området.

Källa: Tekniska muséet

Visa merVisa mindre