Fordonseleven Tilly von Reis står och slipar på en före detta transportbil som tidigare tjänstgjort hos ett skogsbolag. På några ställen, där lacken varit skadad, är färgen borta ända ner på metallen.

– Det kommer inte att synas sedan, för vi använder en rostskyddande tvåkomponents-lack här, säger hon och tar av sig handskarna.

– Den här bilen har ganska mycket specialutrustning redan, som extraljus på taket, även fyrhjulsdrift, så jag hoppas att den kan komma till bra användning, säger hon.

Samarbete med Blågula bilen

Det började med en kontakt mellan Värmdö tekniska gymnasium, VTG, och hjälporganisationen Blågula bilen, som samlar in och levererar fordon till Ukrainska försvaret.

Frågan var om skolan, med hjälp av elever på fordonsprogrammet, kunde tänka sig att hjälpa till att reparera och lacka om bilar som ska köras ner till Ukraina. Efter ett snack med rektorn blev svaret ja.

– De här bilarna ska ut i krig. Vårt uppdrag är att göra dem funktionsdugliga och lacka om dem i en militärgrön färg. De ska smälta in, säger fordonsläraren Hasse Vikström och förklarar att det är en viss teknik, där man börjar med att lägga en ljusgrön färg sedan fält av en mörkare grön och avslutar med svarta fält ovanpå det.

Resultatet: Kamouflagefärgade fordon som syns så lite som möjligt. Arbetet med Ukrainabilarna passar väl in i deras kursplan, enligt Hasse Vikström, i ämnet kaross och lackering.

– Det känns bra att kunna bidra, som en del i undervisningen. Det råder stor brist på fordon där nere. Vi kanske skapar en fredsduva på sidan av bilen också. Det vore fint, tycker jag.

Planen: Fixa tio bilar

Han räknar med att varje bil tar cirka en vecka att göra klar. Planen är att kunna ta emot ett tiotal bilar fram till årsskiftet. Fordonen har skänkts av företag och privatpersoner och när de är klara hämtas de av Blågula bilen.

– Som jag ser det får eleverna jobba med mänskliga rättigheter och demokrati på ett väldigt konkret sätt här, från klassrummet rakt ner på verkstadsgolvet. Jättebra, säger Malin Wincrantz, rektor på VTG.

Tilly är nästan klar med slipandet på den första bilen. Hon har bett att även få köra ner den till Ukraina när den är klar.

– Jag tänker att om man ändå ska hjälpa till kan man ju göra det hela vägen. Jag har fyllt 18 år och kommer att göra det ihop med flera andra, tillsammans med Blågula bilen, säger hon.

Boende under vägen ordnas åt de svenska förarna, liksom skjuts hem efteråt med ett svenskt bussbolag som ställer upp och hjälper till gratis.

– Det skulle vara jättespännade, och roligt att få köra så långt, det har jag aldrig gjort tidigare, säger Tilly.

Enligt Tomas Kolbjer, volontär och småbilsansvarig hos Blågula bilen ser de positivt på alla om vill hjälpa till att köra.

- Vi har inte bestämt ännu vilka som kommer att köra ner just de här bilarna. Man ska vara medveten om att det är förknippat med viss fara eftersom vi kör in i Ukraina. Bilarna lämnas av i Lviv, där andra organisationer tar över, säger han.