Eleven Molly har en robot som stand in

Den kan räcka upp handen, prata och vrida huvudet 360 grader. Vi pratar om roboten som vikarierat i Skanskvarnsskolan under hösten.

  • Publicerad 09:01, 7 jan 2018

Det ser ut som vilken klass som helst, enda skillnaden är att det sitter en liten, vit robot-figur på ett av borden. Det är klasskamraten Molly som ibland måste gå i skolan hemifrån på grund av sin sjukdom.

När hon vill räcka upp handen blinkar det på robotens huvud, när hon vill prata så pratar hon via roboten och behöver hon titta på något vid sidan, vrider roboten på huvudet. En liten kamera fram på robotens huvud är hennes ”ögon” och hon styr den med hjälp av en app på sin ipad. När hon är uppkopplad lyser ögonen på roboten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är bra men helst vill jag vara där. Men jag måste ibland vara på sjukhus och då kan jag vara där med hjälp av min robot, säger Molly Kay Halldén.   

Känns det som att du är med på lektionerna?

– Ja! Jag kan prata och höra mina klasskompisar. De kan ta med roboten på rast och till matsalen.

Det bästa är att man kan räcka upp handen, enligt Molly, och styra roboten så att hon kan se vad som händer runt omkring.

– Men ibland hackar ljudet lite och bilden kan bli suddig en liten stund, säger hon.

Molly behandlas för leukemi och är i skolan när hon har ork och möjlighet.

Roboten har testats av Skanskvarnsskolan under hösten för att se om det är något som Stockholm stad ska köpa in.

– Det vore bra om det finns några stycken centralt att låna. Så att vi kan prova även på äldre elever, som hemmasittare. Det kan ju bli en mjukare övergång mellan skolan och hemmet för dem, säger Kerstin Linke, IT-pedagog på Skanskvarnsskolan. 

Roboten är mobil och laddas under natten så att den kan tas med överallt. Läraren Petra Sjöberg tycker att den har fungerat bra.

– I början var det mycket ”Åh får jag se! Är Molly där nu? Hej Molly!” bland eleverna, men nu är det inget konstigt, de har vant sig, säger Petra.   

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det viktiga är den sociala biten, att Molly kan se vad vi gör och ta del av undervisningen, så att hon inte missar en massa, tillägger hon.

Nu har Mollys robot lämnats tillbaka till utbildningsförvaltningen, som ska utvärdera försöket.

Molly Kay Halldén med sin "Mini Me", roboten som finns i skolan när hon själv inte kan vara där. Foto: privat

Roboten

AV1 är världens första kommunikationsrobot speciellt utvecklad för barn och ungdomar med långvarig sjukdom. Den har testats under hösten och är en del av stadens ambition att pröva nya digitala tjänster. AV1 har skapats av norska företaget No Isolation och har hittills hjälpt 250 barn och ungdomar som inte kan vara i skolan full tid. Den har inbyggd wifi och 4G, är cirka 27 cm hög och batteriet räcker för en hel skoldag, åtta timmar.

Visa merVisa mindre