Elev skadad av olaglig smällare i Tyresö

På väg från skolan blev en 14-årig pojke allvarligt skadad av en smällare som exploderade i förtid. Smällaren hade han köpt av en annan elev under skoltid.

  • Publicerad 09:48, 16 feb 2017

I slutet av januari skadades en 14-årig pojke allvarligt av en smällare som exploderade i förtid. Olyckan inträffade på väg mot Tyresö Centrum efter skoltid, men smällaren hade han köpt på skoltid på Internationella Engelska Skolan. Detta trots att smällare är förbjudna i Sverige, och fyrverkerier bara tillåtna för personer över 18 år.

Paul McKay, rektor på Engelska skolan i Tyresö.

Paul McKay, rektorn på Internationella Engelska Skolan, säger att man ser mycket allvarligt på händelsen.
– Det är alltid tråkigt när sådant här händer. Men vi har haft god kontakt med föräldrarna till pojken och polisen har tagit över och gör en utredning på det här nu. Vi får se vad de kommer fram till.

Enligt vårdnadshavarna till pojken säljs smällare till ungdomar via nätet och sociala medier och förekommer på flera skolor. Paul McKay har därför kontaktat flera andra skolor i Tyresö kommun med en varning.

Kriminalinspektör Marcus Warneby är gruppchef för ungdomsutredningar och den som har hand om ärendet med smällaren. Utredningen är inriktad på att hitta den som försett ungdomarna med smällare.
– Vållande till kroppsskada är den misstanke man utreder. I nuläget är ingen ungdom misstänkt för något brott.

Han uppmanar föräldrar att vara uppmärksamma.
– Det här är kraftiga laddningar. Det finns inte bara en risk för att de exploderar i handen, de kan också leda till bestående hörselskador. Prata med era ungdomar om hur farligt det är och vad det kan leda till för fysiska konsekvenser.

Fakta

Vad gäller?

Källa: Polisen