Den här typen av mat har en elev på Näsbydalsskolan serverats. Foto: Läsarbild Privat

Elev serverades rå kyckling i skolmatsalen

En elev på Näsbydalsskolan upptäckte att kycklingen som serverades i matsalen var rå. Hen säger att maten ofta är dåligt tillagad och att kartong hittats i fiskfiléerna. – Det är många som undviker maten och bara tar en smörgås och vatten.

  • Publicerad 12:48, 11 okt 2018

I Näsbydalsskolans matsal går omkring 500 elever och äter dagligen. Nu har en av eleverna, som vill vara anonym, fått nog av maten.

– Den är ofta dåligt tillagad. Vi har också hittat saker som kartong, och även insekter i salladen och potatisen. Det är ganska mycket prat i skolan om maten, det är många som undviker den och bara tar en smörgås och vatten.

Hen säger att eleverna, via elevrådet, pratat med lärare och rektorn om maten, men att de inte fått något gehör.

– Andra skolor med samma matleverantör har bättre mat som är ordentligt tillagad.

Upptäckte att kycklingen var rå

För en månad sedan upptäckte eleven att en av kycklingarna som serverades var rå inuti.

När Mitt i ringer rektorn på Näsbydalsskolan känner hon inte till fallet med den röda kycklingen.

– Nej, det har jag inte hört om. Det är jätteviktigt att maten är bra och näringsrik. Vi har bland annat matrådsmöten så att maten som serveras är beslutad enligt demokratiska former, säger rektor Susanne Heljestrand.

Brukar agera efter kritik

Hon säger att de tidigare har agerat när eleverna framfört kritik mot maten, och att de skulle ha gjort det i fallet med den röda kycklingen om hon blivit informerad.

Äter du själv i matsalen?

– Ja, det är det ganska vanligt att jag gör. Det är trevligt att träffa barnen och se hur de har det. Och maten är det inget fel på.

Inget ärende hos miljöinspektörerna

Mitt i hör av sig till Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. De har inget pågående ärende i skolan just nu, men uppmanar eleven och även andra att anmäla den här typen av händelser.

De förklarar att Näsbydalsskolans mat inte tillagas på plats utan kommer färdiglagad av företaget Amica, som är en del av Fazer.

Vi kan nog vara ganska överens om att kycklingen är rå.

Bruno Casetta, regionschef på Fazer

Efter några samtal hänvisas vi till Fazers regionschef Bruno Casetta. Han får titta på bilderna av kartongbiten och den röda kycklingen.

– Vi kan nog vara ganska överens om att kycklingen är rå. Gällande kartongbiten i fiskfilén så är det vår leverantör som måste ha brustit.

Vad har ni för rutiner?

– Vi har strikta rutiner när vi lagar all vår mat, och särskilt kyckling. Vår personal utbildas kontinuerligt i hygien och tillagningsmetoder. Vi har ugnar som hettar upp kycklingen till minst 72 grader. Vi utför många stickprover, men i det här fallet så måste det ha slunkit igenom.

Ett fall av otur

Han säger att han inte hört någonting om att fler kycklingar ska ha varit råa, och menar att det röda kycklingköttet på Näsbydalsskolan måste vara ett fall av otur.

– Om man upptäcker något sådant ska man alltid kontakta personalen. Då har vi en skyldighet att snabbt som attan komma ut och åtgärda problemet. Det ska ske inom en kvart.

Hade du ätit av den här kycklingen?

– Nej, jag hade bett om en ny och pratat med personalen.