Fredrika Bremer-gymnasiet och rektor Robert Aspfors. Foto: Mitt i

Elev misshandlades medvetslös – mitt under lektion

Mitt i kan berätta hur en elev inne på Fredrika Bremer-gymnasiet misshandlades medvetslös mitt på lektionstid, enligt uppgifter med ett sopkvastskaft. Fallet är ett av flera fall på gymnasiet där polisen kontaktats sista tiden.

  • Publicerad 05:00, 18 feb 2019

De senaste månaderna har flera brottsfall skett inne på Fredrika Bremer-gymnasiet.

Det allvarligaste av dem har polisen fram tills nu inte velat informera lokalmedia om, men Mitt i kan nu berätta om fallet som skedde den 15 januari.

Då misshandlades en elev till medvetslöshet inne på gymnasiet, och flera polispatruller ryckte ut tillsammans med ambulans.

Enligt polisanmälan ska flera andra ungdomar ha gått in under pågående lektion och överfallit eleven.

Enligt uppgiftslämnare till Mitt ska förövarna bland annat ha misshandlat eleven i huvudet med ett kvastskaft, vilket gett till slut orsakat att han blev okontaktbar. Sju ungdomar ska ha varit inblandade, som tillsammans alltså överföll en ensam elev.

Polisen utreder händelsen som grov misshandel.

Lärare avbröt

En person med insyn i fallet säger att fallet är allvarligt:

– Det ska ha handlat om furiöst våld, som om de verkligen försökte döda eleven.

Till slut ska lärare ha upptäckt överfallet och avbrutit det.

Robert Aspfors, rektor på Fredrika Bremer-gymnasiet, bekräftar att det skett ett överfall och att det fanns både elever från Fredrika Bremer och Riksäpplets gymnasieskola bland förövarna.

– De elever som vi kunde koppla till vår kommun har blivit avstängda, säger Robert Aspfors.

Hur kan en elev misshandlas till medvetslöshet under lektionstid?

– Att någon tar sig in i skolan är inte omöjligt. Man blir filmad och det är svårt att vara anonym, men in kommer man. Vi har sedan 2016 låsta ytterdörrar, men det går att ta sig in ändå.

Det är inte den enda gången skolan tvingats kontakta polisen sista tiden.

Tveksamhet kring kamerorna

Den 18 januari och 25 januari gick ungdomar in på skolan och försökte råna andra elever uppger polisen.

– De försökte tvinga av elever på jackor och mobiltelefoner, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator på Haningepolisen.

Enligt Robert Aspfors handlade det om utomstående ungdomar från en annan del av Stockholm.

– Men vi vet inte om de försökte råna någon på något, men de hade en otrevlig attityd och vi körde ut dem båda gångerna och ringde polis. Vi tror att vi har identifierat dessa och har meddelat polis och socialtjänst.

Medan Robert Aspfors säger att filmövervakningen på gymnasiet gör det svårt för gärningsmän att vara anonyma, så är Lars-Göran Rehn generellt mer skeptiskt inställd till vad kamerorna kan åstadkomma i bevisväg.

– Vi ser hur övervakningsbilderna tyvärr ofta är rent värdelösa. Vi hoppas bara att kamerorna är något bättre på Haninges skolor, säger Lars-Göran Rehn.

Har det varit extra otryggt på Fredrika Bremer sista tiden?

– Kommunpolisen har en dialog med skolledningen, men jag skulle inte säga att det varit särskilt otryggt. Det är en stor skola med 2 000 elever med många utrymmen där det kan ske saker och ting.

En 16-årig flicka dömdes dömdes nyligen för övergrepp i rättssak sedan hon hotat vittnen inne på gymnasiet i samband med en rättegång kring två misshandlar hon gjort sig skyldig till.

Men denna elev har inte stängts av.

– Det var oklart vad som exakt sades på skolans område och därför stannade det vid en skriftlig rektorsvarning, säger Robert Aspfors.