Beslaget. Polisens öppnade elevens väska och hittade nästan ett kvarts kilo cannabis. Foto: Läsarbild Polisen

Elev greps med ett kvarts kilo cannabis

Elev på Väsby Nya Gymnasium greps med en kvarts kilo knark i träningsväskan. Eleven har erkänt innehav, men inte langning, enligt stämningsansökan.

  • Publicerad 15:25, 2 jul 2018

Det var när civilpolis gjorde en razzia utanför Väsby Nya Gymnasium efter tips om att det droglangning vid skolan som de blev misstänksamma mot en elev. Flera personer kontrollerades och en av eleverna som hade en stor axelremsväska blev, enligt polismännen på plats, märkbart nervös.

Gömt knarket i träningsväskan

När en av civilpoliserna bestämde sig för att ta med eleven för kroppsvisitation och genomsöka väskan blev eleven förbannad. Polismannen tvingades då sätta handfängsel på eleven.

I träningsväskan upptäckte polisen en stor mängd narkotika – nästan en kvarts kilo cannabis skulle det visa sig.

Majoriteten av cannabis-beslagen som svensk polis gör är små, åtta av tio gånger under 10 gram, enligt uppgifter från SVT. Mindre än var tionde belag handlar det om partier större än 100 gram.

Hittade vapen

Polis begärde då snabbt att få göra husrannsakan och sökte inom några timmar igenom både elevens skolskåp och hemmet i jakt på mer narkotika. Hemma hos eleven hittade polisen ett elchockvapen, som togs i beslag.

Eleven greps på plats och fick följa med till arresten. I polisförhör framkom att eleven tidigare rökt marijuana, men skulle ha slutat strax innan gripandet eftersom det var både för dyrt och dåligt för kroppen. Eleven sa sig ha varit tvungen att bära runt på väskan för att betala av en skuld och inte ha vetat hur mycket narkotika som låg i den.

Nu åtalas eleven

Gripandet på skolan skede i mars förra året. Först nu åtalas eleven för narkotikabrott – dock endast för innehav trots att mängden var så pass stor och misstanke tidigare fanns om ”förvärv i överlåtelsesyfte”.

Eleven har, enligt stämningsansökan, erkänt sig skyldigt till innehav av narkotika, men nekar till langning.