Ekeröbon Elena Melin har samlat på älgar i över 20 år och ingen är den andra lik. Foto: Mikael Andersson

Elena och hennes 469 äl(g)sklingar

En gosedjursälg som hon själv gav bort i present blev starten på ett stort älgintresse. Omkring 20 år senare har Ekeröbon Elena Melin nu närmare 500 unika älgar i sin samling.

  • Publicerad 15:05, 12 jun 2020

Samlare. Elena Melin på Ekerö samlar på älgar i alla dess former. Foto: Mikael Andersson

"En fars dag för över 20 år sedan köpte jag en älg till min pappa. Sen köpte jag en egen. När jag räknade för några veckor sedan för att se hur många jag hade var det 469 saker. Det är allt, mjukisdjur, småprydnader, kökssaker, skyltar, disktrasor, brickor och handdukar. En del är köpt, en del har jag fått och jag har även hittat på återvinningen.

Det ska vara unikt och bara finnas en av varje. Den enda dubbletten jag har är två orangea miniälgar från Ikea, men de är så små att det gör inget.

Jag har sagt lite på skämt att när jag blir gammal ska jag leva på att starta ett älgmuseum om jag inte har något för mig.

"Många reagerar på älghuvudet"

Folk blir förvånade när de kommer in, jag säger ofta inget innan. Många reagerar på ett älghuvud som jag har i hallen. Det har jag fått av en vän vars man är jägare. Eftersom jag är vegetarian undrar många varför jag har ett älghuvud. Sen när de kommer till soffan eller sovrummet ser de att det är smockat.

Tjusningen med älgar är att de är så vackra. Någon dag efter att jag har fyllt år åker jag alltid till Skansen en heldag. Då är höjdpunkten älgarna. Jag har en dröm om att någon gång få mata eller klappa älgarna på Skansen. De är underbara djur, stora och mäktiga och de ger en exotisk känsla.

Det finns ingen speciell sak som jag letar efter, jag har det mesta och har koll på vad jag har för saker. Nu är det mer upplevelser jag är på jakt efter.

Jag brukar inte åka och leta efter älgsaker, men jag har ögonen öppna när jag är i stan eller i affärer.

En speciell älg som jag har är en sameälg. Den har samedräkt, den har jag aldrig sett sedan dess. Sedan har min pappa gått bort. Så jag har hämtat hem den första älgen som jag köpte. Den har jag ställt bredvid ett foto av pappa".

"Tjusningen med älgar är att de är så vackra", säger Ekeröbon Elena Melin. Foto: Mikael Andersson

På plats. Elena Melins älgar har sina speciella platser och flyttas sällan. Foto: Mikael Andersson

Elena Melin

Ålder: 43.

Familj: Singel, det är jag och älgarna.

Bor: Ekerö.

Gör: Barnskötare på förskola.

Intressen: Rita och läsa. Jag älskar historia och biografier.

Bästa platsen att se älg på Mälaröarna: Det brukar springa två älgar utanför förskolan i Knalleborg där jag jobbar.

Visa merVisa mindre

Likasinnad?

Samlar du också på älgar?

Nyligen efterlyste Elena Melin likasinnade på Twitter. Där kan du höra av dig till hennes konto @ElenaMelin.

Så klarar sig Ekerö centrum i pandemin

Nyheter Överlever tack vare support från Ekeröborna Hur mår egentligen butikerna i vårt centrum? Mitt i tog en runda för att se hur de klarar sig i pandemin.måndag 30/11 16:56

Så påverkas livet på Mälaröarna av förbifarten

Nyheter Fler bilar och rikare befolkning Just nu kanske det känns som att förbifarten aldrig kommer att bli klar. Men 2030 är det dags för invigning av tunnlarna i Ekerö kommun. Vad händer med livet på Mälaröarna då? Mitt i har frågat...torsdag 26/11 16:22

Ekeröborna: Så påverkas Mälaröarna av förbifarten

Nyheter ✓"En av anledningarna till att vi flyttade hit" ✓"Kommer avlasta trafiken" Hur påverkas Mälaröarna när förbifarten är klar? Mitt i har ställt frågan till flera Ekeröbor.torsdag 26/11 16:11