För drygt ett år sedan var Bio Aspen en helt utblåst lokal, med ett sluttande betonggolv. Det är svårt att föreställa sig nu. Med hårt arbete och stor kreativitet har ett gäng eldsjälar förvandlat lokalerna helt.

Snart är en biosalong klar, med effektiv ljudisolering, modernt ventilationssystem, mjuka fåtöljer och stiliga vägglampor, som en gång suttit i andra biografer. Dessutom är en bistro snart färdig, och en liten scen för film, teater och musik.

– Den här platsen är behövd och efterlängtad. Det är som manna för själen att få vara med och bygga upp den, till glädje för så många människor, säger Theresia Billberg och slår sig ner i en av salongens fåtöljer.

Theresia Billberg tillhör "kärntruppen" i kulturföreningen Aspen, som driver projektet. Det gör också Aron Junker, som sluter upp i salongen när Mitt i hälsar på.

– Vi hoppas på att kunna öppna till julhelgen, men med rådande restriktioner är det osäkert. I så fall blir det troligen för åtta personer i taget, säger han.

Stödet värmer

Corona är förstås en prövning för hela projektet. Planen var att öppna kulturhuset i höstas, men pandemin satte stopp för det. En rejäl smäll eftersom föreningen behöver få in pengar till hyran. Därför gick man nyligen ut med en vädjan om donationer, på sin Facebooksida.

– Sedan dess rullar det in pengar, så vi märker att vi har människors stöd. Det känns jättebra, säger Aron Junker.

Föreningen har redan tidigare fått in mycket pengar genom donationer, och även bidrag från Stockholms stad, Samfundet S:t Erik och Svenska filminstitutet. Men till sist är det betalande besökare som måste till. Att sådana kommer att finnas hyser man inget tvivel om.

– Det är så många som har tittat in och uppmuntrat oss när vi arbetat. Det har varit ett mentalt stöd när det har känts jobbigt, säger Aron Junker.

Många arbetstimmar

Fröet till Aspen föddes för tre år sedan. Då gick en filmälskande Aspuddenbo förbi lokalerna på Hägerstensvägen 100A och insåg att en biograf legat där. Han fick med sig likasinnade. Så inleddes samtal med hyresvärden och kulturföreningen Aspen bildades.

– Vi fick nycklarna för drygt ett år sedan. Sedan dess är vi en kärntrupp som jobbat sjukt många timmar här, och många andra har hjälpt till när de haft tid. Vi har bland annat lagt golv, renoverat paneler, satt upp väggar och dragit sladdar, säger Theresia Billberg och tillägger att man också anlitat proffshantverkare.

Inredning från Valand

Som Mitt i tidigare har berättat har föreningen köpt inredning från det nedlagda 50-tals-konditoriet Valand i Vasastan. Mycket arbete har lagts ner på att putsa och laga bord, stolar, lister och paneler därifrån. Dessutom har den inredning som fanns kvar i Bio Aspen renoverats. Ett exempel är en röd galonsoffa som lyser upp biosalongen.

– Det är roligt att ha 50-talsinredning här, både från Valand och från gamla Aspen, eftersom det var en 50-talsbiograf, säger Theresia Billberg.