Johan Mihkelson Ringqvist driver Ekholmsnäs Golf. Han hoppas att hela området ska få en ansiktslyftning och bli attraktivt. Foto: Pekka Pääkkö

Eldsjäl tror på ljus framtid för golfen

10-årsjubilerande Ekholmsnäs Golf nysatsar. Efter flera tuffa år tror ägaren och grundaren Johan Mihkelson Ringqvist på ljusare tider. Banan har redan varit öppen i tre veckor.

  • Publicerad 15:25, 16 mar 2014

Det är svårt att tro att vi befinner oss i mitten av mars. Solen värmer skönt över Ekholmsnäs, och på verandan sitter två herrar i skjortärmarna och diskuterar dagens golf-runda över varsin kopp kaffe.

– Greenerna är faktiskt jättebra, säger Lars Dahlstedt. Vi har redan hunnit med sex sju rundor i år. Den första var i slutet av februari.

Golfpartner är brodern Erik Dahlstedt. Bröderna är medlemmar i Ekholmsnäs Golf. Den 10-årsfirande anläggningen öppnade rekordtidigt i år. De nio hålen brukar annars vara spelbara som tidigast i början av april.

Anläggningens ägare och grundare Johan Mihkelson Ringqvist säger att banans tidiga öppning är en bonus för medlemmarna.

– Vi öppnade den 26 februari. Faktum är att vi stängde för säsongen första veckan i januari.

Ekholmsnäs Golf hade alltså bara stängt i cirka åtta veckor.

– Det har gått eftersom det bara fallit lite snö. Det har varit varmt och regnat sparsamt vilket gjort banan torr och spelbar.

Säsongen 2014 har alltså fått en rivstart. Det gynnsamma vädret är en tidig födelsedagspresent till 10-årsfirande Ekholmsnäs Golf. Johan Mihkelson Ringqvist berättar att det blir en nysatsning under jubileumsåret. Serveringen är nyrenoverad efter att ha varit stängd i två år på grund av fuktskador.

– Och tillsammans med Lidingö Golfklubb gör vi en satsning på juniorerna. Vi måste lägga krut på ungdomar. Om de inte attraheras av golf har vi ingen business.

Det har varit tio slitsamma år för Mihkelson Ringqvist. Inte minst kring 2009–2011.

– Då började avmattningen för golfen märkas, både här och i övriga landet. Folk hade inte tid att spela, och det var dyrt. Vissa perioder här på Ekholmsnäs har varit extremt tajta ekonomiskt.

När det var som tuffast hade Johan Mihkelson Ringqvist funderingar på att ge upp.

– Men jag gav mig ändå fan på att klara det och vände på varje sten och krona för att få ner utgifterna.

Hela anläggningen sköts numera av endast två personer – Johan Mihkelson Ringqvist och en anställd greenkeeper.

– Jag arbetar med det mesta, klipper gräs, plockar bollar, sköter administration, står i serveringen.

Denne eldsjäl ser en stor potential i området vid Ekholmsnäs. Här finns ju golf och skidbacke, men det skulle kunna utvecklas.

– Om tio år hoppas jag att det ska vara öppet året om, och här ska finnas golf, skidbacke, cykel- och promenadstråk.

Det finns i och för sig möjligheter till dessa aktiviteter redan nu.

– Jo, men vi måste jobba tillsammans för att området ska bli attraktivt. Det får inte se ut nu med en parkeringsplats gjord av lera, några bajamajor, och svarta sopsäckar som skräpar ned. Om Lidingö ska kallas hälsans ö måste det hända något.

Fakta

10-årsdagen firas den 10 maj

Ekholmsnäs Golfanläggning 10-årsjubilerar. Den invigdes 2004, då med en driving range, övningsområde och klubbhus. Den 10 maj blir det jubileumsdag.

Golfbanan stod klar 2007. I dag finns en 9-håls golfbana med sex par 3-hål och tre par 4-hål.

I år öppnade anläggningen rekordtidigt, redan den 26 februari.

Ekholmsnäs Golf har cirka 1 000 medlemmar, då ingår både fullvärdiga medlemmar och greenfee-medlemmar.

Visa merVisa mindre