Elbussar ska rulla på Lidingö – och sms om bussen är full

De är tysta, och miljövänliga. Nu ska 15 elbussar köpas in för att gå i trafik i innerstan och på Lidingö.

  • Publicerad 11:39, 19 mar 2020

Allt fler bussar i innerstan ska vara eldrivna. Målet är uppemot 70 procent eldrift inom tio år.

Totalt handlar det om 200 elbussar som ska sättas i trafik de närmsta åren – till en kostnad av 1,5 miljarder kronor, har trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) tidigare berättat i Mitt i.

Sedan tidigare finn ett tiotal elbussar i de norra länsdelarna. Nu tar SL ytterligare ett kliv: 15 nya eldrivna ledbussar ska ersätta 15 gamla uttjänta bussar i innerstadstrafiken och på Lidingö. Det fattar trafiknämnden beslut om under tisdagen.

På linjer med flest resenärer på Lidingö

Tanken är att sedan fortsätta att successivt byta ut gamla bussar mot nya eldrivna.

– De kommer att trafikera de mest resenärstäta busslinjerna. Elbussar är ju särskilt bra i innerstadstrafik, men det är inte helt otroligt att  även de mest resenärstäta linjerna på Lidingö får elbussar, säger kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP).

Beslutet att köpa in de 15 bussarna tas i samma veva som Keolis får nytt kontrakt att köra busstrafiken i innerstan och på Lidingö, fram till 2022 och med möjlighet till förlängning fram till 2026.

Sms om bussen är full

I avtalet ingår också att Keolis inför ett modernt IT-stöd i samtliga fordon. Det ska till exempel kunna ge information i realtid var bussarna är och på så vis kan man styra så bussarna inte åker på led utan kommer med jämna intervaller.

– Det skapar också nya, moderna möjligheter för resenärerna. Det blir till exempel möjligt att få ett sms som säger exakt när din buss kommer, eller hur mycket folk det är på nästa buss, något som är bra om du till exempel ska på med barnvagn eller rullator, säger Tomas Eriksson.

Elbussar är dyra i inköp. En vanlig miljöbuss har en prislapp på omkring 3,5 miljoner – en elbuss cirka 7,5 miljoner kronor. Å andra sidan är de billigare i drift, och orsakar förstås inga utsläpp och bullrar inte.

Ska komma snabbare fram

Men förutom miljöaspekterna är det framkomligheten som står högt på agendan i innerstan, med bussar som sniglar sig fram i trafiken.

Tomas Eriksson och Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén har i en gemensam avsiktsförklaring sagt att 2022 ska framkomligheten på Hornsgatan och Odengatan ha förbättrats. Och år 2026 ska hastigheten för fyrans buss ha fördubblats och vara uppe i minst 20 kilometer i timmen.