Den brunfärgade beläggningen är en blåsa. Inuti blåsan lever larverna som i små växthus. Foto: Mostphotos

Elak insekt får söderorts ekar att vissna

Ekarna vissnar i söderort. Men det är inte hösten som är tidig utan den snedstreckade ekstyltmalen som är på frammarsch. Den senaste tidens värme gör att malen nu förökar sig mer än någonsin.

  • Publicerad 13:13, 11 jun 2018

Det varma majvädret har fått malarna att lämna sina vinterplatser tidigare än vanligt och ockuperar nu ekarna runt om i södra Stockholm.

Ekarna är bruna. Allt annat är grönt.

Jan Ekman, parkingenjör

– I princip alla våra ekar i Farstaområdet är drabbade. Även bortemot Vantör. Jag jobbar på tolfte våningen och det syns jättetydligt när man tittar ut genom fönstret. Ekarna är bruna, allt annat är grönt, säger Jan Ekman, parkingenjör på Farsta stadsdelsförvaltning.

Larverna bor på bladet

Ekstyltmalen lägger sina ägg på ekarnas blad, vanligen i slutet av maj. Den brunfläckade beläggningen – som syns på bladen – är i själva verket en blåsa som fungerar som ett växthus. Får blåsan mycket solljus och värme blir larverna mer produktiva.

Nya ekar ska planteras i söderort

Efter en månad är larverna fullvuxna. Då biter de hål i bladet och hissar ner sig från trädet med silkestrådar för att förpuppas på marken.

Stort problem även i kranskommunerna

Malarnas erövring märktes först i kranskommunerna söder om Stockholm. Nacka är en av de värst drabbade. Men kommunens naturintendent Fin Cederberg ger lugnande besked.

Ekarna klarar det

Finn Cederberg

– Man kan bli orolig för sin ek. Men det är bara estetiskt det ser konstigt ut. Ekarna klarar det. Förmodligen kommer nya ekblad växa ut under säsongen beroende på hur drabbat trädet är, säger han.

Insektsinvasion i lägenheter – igen?

Varmare vintrar får snedstreckade ekstyltmalen att klara sig lättare.

En annan förklaring är ökad bebyggelse. Malarna gillar att övervintra på och i hus.

Något som märktes i söderort redan förra sensommaren. Mitt i Söderort skrev då om hur insekterna invaderade lägenheter i Farsta, Fagersjö, Hökarängen och Årsta.

– Vi hade balkongdörren öppen och när jag kom in var hela väggen svartprickig. Det var tusentals, berättade Sara Rydén i Farsta.

Kan man räkna med en ännu värre invasion i år, eftersom de verkar vara så många?

– Det kan man nog göra. Min rekommendation senare i sommar är att vädra med lampan släckt eftersom de söker sig till ljus, säger Jan Ekman på Farsta stadsdelsförvaltning.