Den brunfärgade beläggningen är en blåsa. Inuti blåsan lever larverna som i små växthus. Foto: Mostphotos

Elak insekt får ekarna att vissna

Ekarna har börjat vissna i Stockholms kranskommuner. Men det är inte hösten som är tidig utan den snedstreckade ekstyltmalen som är på frammarsch. Och den senaste tidens värme gör att malen nu förökar sig mer än någonsin.

  • Publicerad 15:38, 11 jun 2018

Det varma majvädret har fått malarna att lämna sina vinterplatser tidigare än vanligt och ockuperar nu ekarna runt om i Stockholms kranskommuner.

– Man kan bli orolig för sin ek. Men det är bara estetiskt det ser konstigt ut. Ekarna klarar det. Förmodligen kommer nya ekblad växa ut under säsongen beroende på hur drabbat trädet är, säger Finn Cederberg, naturvårdsintendent i Nacka – en av de värst drabbade kommunerna.

Malarnas erövring har även observerats i Haninge, Huddinge, Tyresö, Värmdö och Lidingö.

Larverna bor på bladet

Snedstreckad ekstyltmal är en liten insekt som lägger sina ägg i bladen på ekar, oftast i slutet av maj. Den brunfläckade beläggningen – som syns på bladen – är i själva verket en blåsa som fungerar som ett växthus. Får blåsan mycket solljus och värme blir larverna mer produktiva.

Efter en månad är larverna fullvuxna. Då biter de hål i bladet och hissar ner sig från trädet med silkestrådar för att förpuppas på marken.

Gillar även husbyggen

I Nacka kommun har det i flera år förekommit massiva angrepp på ekar från den snedstreckade ekstyltmalen. Problemet har observerats sedan 2013.

– I Nackas öppna landskap finns mycket ek och vi har en tillfällig populationsökning av snedsträckade ekstyltmalen, säger Finn Cederberg.

En förklaring till ökningen är den gynnsamma temperaturen de senaste åren. Varmare vintrar får snedstreckade ekstyltmalen att klara sig lättare. En annan förklaring är exploateringen av bebyggelse. Malarna gillar att övervintra på och i hus.

– Många hör av sig till oss på sensommaren. Då flyger malarna in i husen. Men de äter inte kläder, så det är ingen idé att lägga pengar på Anticimex. säger Finn Cederberg.

Kan man vidta några åtgärder för att minska angreppen på sin ek?

– Det vi hoppas och tror är att parasitsteklar lägger ägg i larverna. Då dör de. Och om man själv vill bidra till minskningen kan man hjälpa parasitsteklarna lite. De livnär sig på nektar från flockblommiga växter. Man kan till exempel plantera ut dessa i närheten av sina ekar, säger Finn Cederberg.