Nöjda. Byggeleverna Johan, Carl och Elias går första året på VTG och gillar omväxlingen, att teori varvas med praktik. Foto: Pekka Pääkkö

El och fordon lockar Värmdöeleverna till VTG

Ett allt högre söktryck har gett Värmdö tekniska gymnasium möjlighet att bygga ut skolan med 1 200 fräscha kvadratmeter. Dessutom är en ny utbildning på gång i spel- och apputveckling.

  • Publicerad 06:10, 25 nov 2021

Värmdö tekniska gymnasium, VTG, i Gustavsbergs hamn håller på att genomgå en förändring, både när det gäller deras programutbud och skolans lokaler.

Från och med den här hösten har de fått 1 200 kvadratmeter mer yta att röra sig på, alltihop ombyggt och nyrenoverat. Det som tidigare var simbassäng och omklädningsrum har blivit flera nya klassrum, man har också gjort en ny matsal på övervåningen.

– Vi fick frågan från vår hyresvärd om vi var intresserade av att utöka lokalerna och det passade oss väldigt bra, så vi sa ja, säger Malin Wincrantz, biträdande rektor på VTG.

Rockaden har gjort att den gamla matsalen på entréplanet kunnat göras om till klassrum.  

Vill locka fler med appar och spel

Samtidigt får de allt fler sökande till skolan, så de nya lokalerna behövs. Sedan 2019 har antalet sökande ökat från 60 till 80 elever i årskurs ett. Framförallt är det el- och fordonsprogrammen som lockar, enligt Malin Wincrantz.

– Det är jätteroligt! Vi räknar med att kunna ta emot cirka 100 elever till framöver tack vare de nya ytorna. Planen är att starta en klass till på elprogrammet eftersom vi har kö dit, säger hon och tillägger att det samtidigt är allt fler elever som blir behöriga att söka vidare till högskola.

VTG är det enda gymnasiet i kommunen som erbjuder yrkesinriktade program av det här slaget: Fordon, bygg, vvs, teknik och el. Hösten 2022 startar de en ny inriktning på teknikprogrammet – spel- och apputveckling.

– Vi tror att det kommer bli populärt eftersom det finns ett stort intresse kring detta, säger Malin.

I år startade de även två idrottsprofiler ihop med grannen Gustavsbergs gymnasium inom hockey och fotboll.

Många av lärarna har jobbat länge på skolan och är engagerade i eleverna, enligt Malin.

– Vi ställer de där extra frågorna om hur allt är, hur de mår, om de har ätit och sovit okej och så vidare. Ibland kan vi ringa och kolla läget. Alla blir sedda här och det tror jag bidrar till att vi har det så lugnt på skolan, alla är schyssta mot varandra.

Variation. Att teori varvas med praktik är det som lockar, berättar Tyra, Anna och Emilia, som går Fordonsprogrammet. "Och såklart att man är intresserad av motorer" säger de. Foto: Pekka Pääkkö

85 procent får jobb direkt

På frågan varför de har sökt till VTG svarar eleverna som tidningen pratar med samma sak – det är nära hemmet och att veckan är uppdelad i teori och praktik.

– Variationen, med tre dagar i veckan teoretiska ämnen, passar mig väldigt bra. Jag gillar inte att bara sitta still och lyssna varje dag, här får man både och, säger Emilia, som går fordonsprogrammet.

Att hela 85 procent av eleverna har jobb direkt efter studenten är förstås också ett plus. Många får kontakt med arbetsgivare när de är ute på praktik, totalt 20 veckor under sina tre år på skolan, enligt Malin Wincrantz.

Fordonsläraren Hasse Vikström berättar att bilverkstäderna drar i eleverna så fort de har gått klart skolan.

– Störst efterfrågan just nu är det på personer som kan lackering och plåtskador, säger han.

VTG har legat i samma lokaler i Gustavsbergs hamn i 27 år men trots det är de ganska anonyma, enligt Malin. 

– Målet på sikt är att kunna ta emot ännu fler elever och skapa ett campus ihop med Gustavsbergs gymnasium, med ännu fler inriktningar att välja på. Vi tror att det är möjligt.

Gillar motorer. Fordonseleven Rasmus älskar att meka, både i skolan och på fritiden, berättar han, så fordonsprogrammet passar honom perfekt. Foto: Pekka Pääkkö

En fot i yrkeslivet. "Jag har kontakt med flera bilverkstäder för hålla mig uppdaterad om vad som sker. Elbilarna är en utmaning just nu där vi måste hänga med", säger fordonsläraren Hasse Vikström. Foto: Pekka Pääkkö

Nya ytor. Nya matsalen ligger i nyrenoverade lokaler på övervåningen. Foto: Pekka Pääkkö

Praktiskt. Byggeleverna Johan, Carl och Elias sökte till VTG för att det ligger i Värmdö, där de bor, och för att de tycker om variationen med teori och praktik. Foto: Pekka Pääkkö

Värmdö tekniska gymnasium

Startade: 1994

Antal elever: 200, de flesta bor i Värmdö

Program: Bygg och anläggning, El och energi, Teknik, VVS och fastighet, Fordon och transport, Introduktion. I alla program ingår kurser som krävs för behörighet att söka till högskola. Inriktning fotboll och hockey går att söka på alla program. Hösten 2022 startas spel- och apputveckling, även inrikning kyl på vvs-programmet.

Adress: Edla Sofias gata 15, Gustavsbergs hamn (ingång på baksidan av huset)

Drivs av: Aprendere skolor AB

Öppet hus: Onsdag 1 december kl 17-19

Visa merVisa mindre

Praktiskt. Byggeleven Elias sökte till VTG för att det ligger i Värmdö, där han bor, och för att han tycker om variationen med teori och praktik. Foto: Pekka Pääkkö