Värmdö tekniska gymnasium, VTG, i Gustavsbergs hamn håller på att genomgå en förändring, både när det gäller deras programutbud och skolans lokaler.

Från och med den här hösten har de fått 1 200 kvadratmeter mer yta att röra sig på, alltihop ombyggt och nyrenoverat. Det som tidigare var simbassäng och omklädningsrum har blivit flera nya klassrum, man har också gjort en ny matsal på övervåningen.

– Vi fick frågan från vår hyresvärd om vi var intresserade av att utöka lokalerna och det passade oss väldigt bra, så vi sa ja, säger Malin Wincrantz, biträdande rektor på VTG.

Rockaden har gjort att den gamla matsalen på entréplanet kunnat göras om till klassrum.  

Vill locka fler med appar och spel

Samtidigt får de allt fler sökande till skolan, så de nya lokalerna behövs. Sedan 2019 har antalet sökande ökat från 60 till 80 elever i årskurs ett. Framförallt är det el- och fordonsprogrammen som lockar, enligt Malin Wincrantz.

– Det är jätteroligt! Vi räknar med att kunna ta emot cirka 100 elever till framöver tack vare de nya ytorna. Planen är att starta en klass till på elprogrammet eftersom vi har kö dit, säger hon och tillägger att det samtidigt är allt fler elever som blir behöriga att söka vidare till högskola.

VTG är det enda gymnasiet i kommunen som erbjuder yrkesinriktade program av det här slaget: Fordon, bygg, vvs, teknik och el. Hösten 2022 startar de en ny inriktning på teknikprogrammet – spel- och apputveckling.

– Vi tror att det kommer bli populärt eftersom det finns ett stort intresse kring detta, säger Malin.

I år startade de även två idrottsprofiler ihop med grannen Gustavsbergs gymnasium inom hockey och fotboll.

Många av lärarna har jobbat länge på skolan och är engagerade i eleverna, enligt Malin.

– Vi ställer de där extra frågorna om hur allt är, hur de mår, om de har ätit och sovit okej och så vidare. Ibland kan vi ringa och kolla läget. Alla blir sedda här och det tror jag bidrar till att vi har det så lugnt på skolan, alla är schyssta mot varandra.

85 procent får jobb direkt

På frågan varför de har sökt till VTG svarar eleverna som tidningen pratar med samma sak – det är nära hemmet och att veckan är uppdelad i teori och praktik.

– Variationen, med tre dagar i veckan teoretiska ämnen, passar mig väldigt bra. Jag gillar inte att bara sitta still och lyssna varje dag, här får man både och, säger Emilia, som går fordonsprogrammet.

Att hela 85 procent av eleverna har jobb direkt efter studenten är förstås också ett plus. Många får kontakt med arbetsgivare när de är ute på praktik, totalt 20 veckor under sina tre år på skolan, enligt Malin Wincrantz.

Fordonsläraren Hasse Vikström berättar att bilverkstäderna drar i eleverna så fort de har gått klart skolan.

– Störst efterfrågan just nu är det på personer som kan lackering och plåtskador, säger han.

VTG har legat i samma lokaler i Gustavsbergs hamn i 27 år men trots det är de ganska anonyma, enligt Malin. 

– Målet på sikt är att kunna ta emot ännu fler elever och skapa ett campus ihop med Gustavsbergs gymnasium, med ännu fler inriktningar att välja på. Vi tror att det är möjligt.