Ekwall: ”Korkat att säga nej till OS”

Stockholm och Sverige kan få vinter-OS 2026, en fråga med delade åsikter. – Det är definitivt genomförbart, säger Patrick Ekwall.

  • Publicerad 15:03, 11 okt 2018

Efter beskedet att Stockholm är en av tre städer som kan stå som värd för vinter-OS 2026 var det många som kommenterade det på sociala medier. Och åsikterna går isär.

Sportjournalisten Patrick Ekwall var på plats under OS i Pyeongchang och ser mycket positivt på att Stockholm kan få arrangera mästerskapet.

– Det är inte så omvälvande som folk tror och kommer inte vara mycket större än att arrangera andra stora mästerskap. Jag tror att man definitivt får igen pengarna, säger Patrick Ekwall.

Ekvall slår undan argument som att det inte kommer att finnas snö eller att det kostar för mycket att bygga arenor.

– Det är lätt att ha en negativ grundinställning men då har man inte koll. Nu behöver vi inte bygga några nya arenor och en skidanläggning kan staden må bra av. Och inga tävlingar avgörs numera på natursnö, säger han.

På flera platser

I och med att mästerskapet sprids ut på flera platser där det redan finns goda grundförutsättningar tror Patrick Ekwall att det definitivt är genomförbart. Han säger att issporterna kan läggas i de arenor som redan finns i Stockholm, backhoppningen på den backe som finns i Falun och det alpina i Åre.

– Där kommer det inte kosta något mer och sedan får man en stor garantisumma från Internationella olympiska kommittén (IOK). De vill lägga ett OS i Norden så vi behöver heller inte bekosta en stor marknadsföringskampanj. Det är högst sannolikt att vi gör vinst.

Även de argument om att pengarna borde gå till annat som sjukvård eller skola menar Ekwall att det ena inte behöver utesluta det andra.

– Jag tycker att det är viktigt att göra något i staden som kan bli ett lyft för hela regionen. Idrotten kommer också att få en boost. Det vore korkat om man säger nej till OS. Men såklart ska vi säkerställa att det inte blir en förlust.