Ekstyltmalen härjar igen – ekarnas blad blir bruna

Knappt har den skira ekgrönskan blivit djupgrön så slår den till, den snedstreckade ekstyltmalen. Men det är ingen fara för trädens överlevnad, enligt jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

  • Publicerad 09:14, 26 jun 2020

Det är många som tycker om ekar. Och inte mindre än 30 000 ekträd i Stockholms län klassas som skyddsvärda av länsstyrelsen.

Men det bryr sig inte den snedstreckade ekstyltmalen om.

Så ska Stockholms ekar räddas: ”Det här är våra regnskogar”

Ekstyltmalens larver äter inuti ekens blad, som först blir bleka och sedan bruna. Larven förpuppar sig på bladen och kläcks efter några veckor.

Ut kryper en mal med långa framben och röda ögon, berättar Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

– De ser ut som små gremlins, säger han.

Värst för unga ekar

2018 var länets ekbestånd hårt angripet av ekstyltmal. Förra året var ett normalår. I år ser det hittills inte ut som att det ska bli så farligt.

– Ett mittemellanår. Det ser ut som att det mest är de små träden som blivit angripna, säger Didrik Vanhoenacker.

Det är främst de mindre, yngre träden som angrips. Foto: Lars-Ingvar Olsson

Det kan beror på att mindre träd producerar mindre försvarsämnen, som gör bladen svårsmälta, än äldre och större träd, berättar han.

Träden överlever

Men någon större risk att träden ska dö är det inte.

– Generellt tål träden rätt mycket. Ekar äts ju av en mängd insekter och svampar. Det skulle i så fall vara om trädet är stressat, till exempel av torka eller att rötter blivit avgrävda.

Inte ens när ekväcklare härjar, och vartenda blad på eken äts upp av larverna, dör träden. Nya blad växer ut samma säsong.

Flyger gärna in

Ekstyltmalen övervintrar i sprickor och springor, och kan i slutet på sommaren flyga in i bostäder i sin jakt på boställe.

Men de är inte farliga, och gör egentligen ingen skada.

Fakta

En fjäril

Snedstreckad ekstyltmal är en fjäril, med bruna framvingar med ett vitt tvärband.

Den förekommer i glesa skogsmarker med ek, gärna där det finns unga eller senvuxna, mindre träd intill ett gammalt.

Fjärilarna flyger från slutet av juli till slutet av september.

Efter övervintringen kan de under varma kvällar i april–maj svärma kring övervintringsstället, som ofta är ett stråtak eller ett stort träd med grov bark.

Ägget läggs på ovansidan av ekens blad. Larven gör först en slingrande mina med en svag exkrementlinje. Senare äter den ur bladets innanmäte, ofta tillsammans med flera andra larver.

När den fullvuxna larven lämnar är den tvärrandig i rött och gult. Den gulbruna puppan ligger i en vit kokong.

Källa: artfakta.se
Visa merVisa mindre