Kommundirektör Åsa Heribertson och Danderyds kommun går skilda vägar. Foto: Maria Djurskog/Åsa Sommarström

Ekonomin i kris – nu slutar Danderyds högsta chef

Danderyds kommundirektör Åsa Heribertson lämnar sin post.

  • Publicerad 15:00, 4 nov 2019

Danderyd befinner sig mitt i en ekonomisk kris. Under måndagen gick kommunen ut med ett pressmeddelande – Danderyds högsta chef, Åsa Heribertson slutar.

Kommunstyrelsen ersätter Åsa Heribertsson med Johan Lindberg, som tillförordnad kommundirektör, på elva månader. Johan Lindgren är idag administrativ direktör.

– Jag vill tacka Åsa Heribertson för det mycket goda arbete hon har gjort för att utveckla kommunen och att bidra till att bygga en vision och strategi för framtiden, säger Hanna Bocander (M) som är kommunstyrelsens ordförande till Danderyd kommuns hemsida.

Det fortsatta arbetet behöver drivas vidare med ett nytt ledarskap

Hanna Bocander (M)

Att Danderyd stod inför en ekonomisk kris kände kommundirektören till under hösten. Hanna Bocander skriver att Åsa Heribertson var drivande i att starta ett arbete med att lösa ekonomikrisen och att få ordning i de kommunala processerna.

– Det arbetet behöver ytterligare tydliggöras och intensifieras. Mot den bakgrunden har jag kommit fram till att det fortsatta arbetet behöver drivas vidare med ett nytt ledarskap, säger Hanna Bocander.

Ny direktör i kommunen

Började i Danderyd 2013

Åsa Heribertsson efterträder Johan Haesert som gick i pension i oktober 2013.

Då beskrevs hon som en ytterst lämpad person för tjänsten av dåvarande ordförande i kommunstyrelsen, Olle Reichenberg.

– Åsa Heribertson har en gedigen erfarenhet av kommunal förvaltning och hon är ytterst väl lämpad för uppdraget som kommundirektör i Danderyd, sa han då.

Åsa Heribertsons månadslön ligger på drygt 124 000 kronor i månaden vilket är i linje med vad andra kommundirektörer i Stockholms län tjänar. Detta enligt en kartläggning som Dagens samhälle precis har tagit fram.