Ekeroth (SD) backar om twitterinlägg: ”Inte rätt tillfälle”

Värmdöpolitikern Kent Ekeroth (SD), backar om sitt twitterinlägg där han hånar offer för flygkatastrofen i Iran. Det var inte rätt tillfälle att lyfta frågan, skriver han till Mitt i.

  • Publicerad 11:03, 10 jan 2020

I onsdags skrev Kenth Ekeroth (SD), ett twitterinlägg med rubriken ”Smålänningar” och en gråtskrattande emoji.

I inlägget publicerar Ekeroth en skärmdump av en artikel från SR P4 Jönköping. Texten har rubriken ”Flygkraschen i Iran – unga smålänningar bland dödsoffren” och i texten står det bland annat:

”Två av de runt 170 som omkommit i olyckan är från Jönköping.” och längre ner i texten ”Båda männen har kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn”.

Kritikstorm mot Ekeroth

Inlägget mötte starka reaktioner. SD i Värmdö, där Kent Ekeroth sitter suppleant i styrelsen, liksom fler företrädare från andra politiska partier, tog avstånd från inlägget.

I ett mejl till Mitt i fördömde Håkan Johansson, SD-ordförande i Värmdö, Kent Ekeroths inlägg:

”Flygkraschen i Iran är oerhört tragisk och våra tankar går till offrens anhöriga. Att på det sättet plocka billiga politiska poäng på en sådan tragedi är fel och inget vi står bakom.”

”Inte rätt tillfälle”

När Mitt i nådde Kent Ekeroth på fredagen svarar han på tidningens frågor i ett mejl:

”Mitt inlägg var inget mer än en raljant pik till svensk media. Självklart är flygkraschen en stor tragedi och i ljuset av det var det inte rätt tillfälle av mig att lyfta frågan om medias propagandistiska språkbruk.”

Carl Kangas (S), kommunalråd i opposition i Värmdö, tycker att Kent Ekeroths twitterinlägg är förkastligt och förväntar sig besked från SD i Värmdö om Ekeroth har fortsatt förtroende:

– Det är inte första gången han (Ekeroth) säger förkastliga saker. Om han har fortsatt förtroende kan jag inte tolka det på annat sätt än att SD sanktionerar det.

Mitt i har pratat med SD i Värmdö som hänvisat vidare till SD i Stockholms län. Mitt i söker SD:s distriktsordförande.