OTYDLIGT. Ordet "tiggeri" behöver finnas i reglerna för att det ska vara möjligt att genomföra dem, menar länsstyrelsen som nu ger avslag på Ekerö kommuns förbud mot "passiv och aktiv pengainsamling". Foto: Karin Nilsson

Ekerös tiggeriförbud får avslag av länsstyrelsen

Det förbud mot "aktiv och passiv insamling av pengar” som klubbades i kommunfullmäktige 10 mars har fått avslag av länsstyrelsen.

  • Publicerad 11:54, 16 apr 2020

I mars klubbade Ekerös kommunfullmäktige med en knapp marginal igenom ett förbud mot "aktiv och passiv insamling av pengar” utanför matbutiker och återvinningsstationer. Förbudet var en del i de lokala ordningsföreskrifterna.

Men för att de ska kunna träda i kraft måste de också få grönt ljus från länsstyrelsen. Nu har länsstyrelsens beslut kommit – och de ger avslag. Formuleringen av förbudet är nämligen inte tillräckligt tydligt och ordet "tiggeri" behöver finnas med i texten, menar länsstyrelsen.

Som den ser ut nu är föreskriften inte möjlig att tillämpa, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Men att just ordet tiggeri inte används har varit avsiktligt, menar kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M). Tiggeri är inte en legal term för det passiv och aktiv insamling av pengar som han menar att kommuninvånarna har upplevt som otryggt och som ordningsföreskrifterna därför ska tackla.

– Vi har velat vara konkreta för att inte peka ut särskilda personer. Jag driver inte plakatpolitik och därför har vi varit väldigt noga med hur vi uttrycker oss, säger han.

Nu har kommunen överklagat länsstyrelsens beslut. Om formuleringen i ordningsföreskrifterna inte behöver ändras på ett sätt som förändrar innebörden av dem står det politiska beslut som kommunfullmäktige fattade i mars kvar.

– Vi har fått politisk majoritet för de här ordningsföreskrifterna. Nu överklagar vi och sedan får vi se hur vi agerar när vi får ett beslut i högre instans, säger Adam Reuterskjöld.

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45