Byggarbetsplats. Så här såg det ut när Mitt i var på platsbesök i våras. Sedan dess har projektet tagit stora steg och i dag finns väggar och tak uppsatta. Foto: Mikael Andersson

Ekerös badhus blir 12 miljoner dyrare

Kostnadsplanen höll inte hela vägen i mål. När badhusbygget på Träkvista IP nu är inne på sina sista månader konstaterar kommunen att det blir 12 miljoner dyrare än väntat.

  • Publicerad 15:51, 16 sep 2022

Vi var måna om tidsplanen och försökte vara så smarta vi kunde och köpa in tidigare

När badhusbygget satte fart på allvar var kommunens plan att prislappen skulle landa på 230 miljoner kronor för simhallen, tillhörande parkering och markarbeten.

Den ekonomiska planen kan kommunen dock inte hålla. På ett extrainsatt kommunfullmäktige innan månadsskiftet togs ett ärende om byggets ekonomi upp. Kostnaden väntas landa på ytterligare tolv miljoner kronor över budget.

– Prognosen i dagsläget är 242 miljoner, säger Berit Nilsson, extern projektledare.

Flera orsaker bakom

Tre faktorer har bidragit till att kostnaderna ökat.

– Först hamnade vi i en pandemi där materielpriserna steg väldigt mycket och vi fick leveransproblem. Steg två var att underentreprenörerna också fick problem och deras priser höll inte, så de steg, säger Berit Nilsson.

En tredje faktor kom i början av 2022 när Ryssland invaderade Ukraina.

– Kriget innebär ytterligare materielprisökningar och ökade transportkostnader. Många produkter är beroende av gas och olja och handlas internationellt. Kriget innebär också ytterligare problem med leveranser, säger Berit Nilsson.

För att inte riskera att leveranserna uteblir och bygget blir stillastående köper kommunen in material i extra god tid.

– Vi är måna om tidsplanen och att inte få stopp i produktionen. Vi arbetar därför med inköpen, köper in tidigare, att hitta andra leverantörer med mera. Men det kan innebära högre priser och lagringskostnader.

Fanns buffert

När projektet inleddes tog kommunen ekonomisk höjd för normalt oförutsedda kostnader. Men den räckte inte till för pandemi- och krigseffekterna.

– Bufferten hade sannolikt räckt om det inte hade varit för de extraordinära kostnaderna, säger Berit Nilsson.

För att få loss pengar har kommunfullmäktige godkänt att flytta pengar inom kommunens investeringsbudget. Dessutom har bygget i vissa området underskridit budgeten. Exempelvis blev projekteringen en miljon billigare än planerat.

Badhusbygget

Bygget av det lika omdebatterade som av många efterlängtade badhusbygget på Träkvista IP påbörjades i fjol.

Nu är projektet inne på sitt sista helår i byggprocessen. Badhuset ska bland annat innehålla en 25-metersbassäng, en undervisningsbassäng, en multibassäng och bubbelpooler.

I dagsläget är planen att det ska kunna öppnas våren eller sommaren 2023.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Foto: Mikael Andersson

Ödesveckor väntar för trattkantarellen på öarna

Nyheter Intensivt regn ställer till det Några sorter kom tidig i år. Men Mälaröarnas svampplockare kan behöva passa på om de gör några fynd. Vill vädergudarna annat kan det bli ont om svamp resten av hösten.måndag 3/10 17:01

Väktarnas nya uppgift: Släcka lampor

Nyheter Så ska det sparas på el i Stockholm För att klara av elkrisen i Stockholm i vinter ska ett paket av olika lösningar sättas in. Bland annat får väktare till uppgift att hålla koll på lampor som är tända i onödan.måndag 3/10 8:43

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22