Utredning. Två politiker i Ekerö kommun är föremål för en förundersökning om "tagande av muta". Foto: Stefan Källstigen

Ekeröpolitiker utreds för mutbrott

Politikerna som på eget bevåg besökte och falskt påstod för en kvinna att hennes vite skulle dubbleras utreds. Nu har en förundersökning om mutbrott inletts. "Det här är inte vanligt", säger Stefan Persson, kommunens säkerhetschef.

  • Publicerad 11:30, 22 okt 2021

Vi har samlat in information om vad som har hänt till att börja med

I slutet av sommaren besökte två fritidspolitiker från byggnadsnämnden den kvinna på Drottningholmsmalmen som ärvt en omskriven borg i medeltida stil.

Männen ska enligt en inspelning som Aftonbladet publicerat ha försökt få kvinnan att sälja borgen billigt och även sagt att det vite hon riskerat skulle dubbleras, något som inte stämde.

Ekerö kommun polisanmälde händelsen. Enligt kommunens säkerhetschef Stefan Persson hör det till ovanligheterna att politiker polisanmäls av kommunen, även om det inte är helt unikt.

– Vår policy är att alltid anmäla om det finns någon misstanke om att ett brott har begåtts, säger han.

Mutbrott utreds

Nu har en förundersökning inletts för att utreda om brottet "tagande av muta" har fullbordats.

– Det behöver inte betyda att någon har tagit emot en muta utan gäller även om någon har begärt en muta, säger Stefan Erkensjö, gruppchef vid Nationella antikorruptionsgruppen, där ärendet just nu ligger.

Förundersökningsledare är Johan Lindmark, åklagare. På grund av förundersökningssekretess är han fåordig om ärendet.

– Vi har samlat in information om vad som har hänt till att börja med. Vi har inte hållit några förhör ännu, säger han.

I samband med att händelsen blev känd mordhotades byggnadsnämndens ordförande Arnulf Langlet (M). Den händelsen ingår inte i den aktuella utredningen.

Nya Sättraklubben vill bli fritidsgård för vuxna

Nyheter Planerar allt från Balkandisco till konstutställningar Adelsöborna Karolina Lellerstedt och Johan Norberg har tagit över det gamla storköket på Sättra gård. Här planerar de för en fritidsgård för vuxna med plats för stora drömmar.fredag 3/12 15:34

Alla Ekerös sjuor ska få gå på bio

Nyheter Elever initiativtagare till nytt skolbioprojekt En biofilm per år för Ekerö kommuns sjundeklassare. På så vis ska ett nytt projekt ge eleverna bättre kunskap om film som uttryck och konstform.fredag 3/12 15:24

Mälaröföräldrar fick inte kännedom om misstänkta våldtäkter

Nyheter Polisen: Råder förundersökningssekretess Förskolan visste inte att en anställd utreddes för våldtäkt mot barn, det var först efter Mitt i:s artikel personal och vårdnadshavare fick reda på brottsrubriceringen. "Det var ett totalt mörker....fredag 3/12 11:53