Dramatiska händelser på Ekebyhovs slott i slutet av 1600-talet får konsekvenser i nutid. Det är en del av filmen med arbetsnamnet "Stäng dörren" med gott om kopplingar till Mälaröarna.

Kanske inte så konstigt med tanke på att filmens producent och manusförfattare, Andreas Gauffin, själv bor ett stenkast därifrån.

– Jag har alltid tyckt om att skriva. När jag visade mitt manus för min lärare från filmskolan, Fredrik Hiller som är känd från blad annat tv-serien "Vikings", och filmfotografen Sven Ahlström gillade de det. Så vi har bollat en del mellan oss. Musikproducenten Jonas Larsson har också varit ett viktigt bollplank, säger Andreas Gauffin.

Han är just nu med i ensemblen som spelar "Sound of music" på Stadsteatern och har lång erfarenhet från filminspelningar som skådespelare. Men "Stäng dörren" blir hans debut som producent, och det har varit lärorikt.

– Vilket jobb det har varit. Det ingår allt från bokningar till försäkringar och när man ska spela in krävs tillstånd, säger han.

Lokala referenser

Filmen baseras på verkliga händelser, men innehåller även fiktiva delar. Den uppmärksamme ser fler lokala referenser i filmen. Bland annat disponent Wrangel, som i dag har en väg uppkallad efter sig i Tappström.

– Han bor i slottet och har en styvdotter. Hon missköter sig och blir bestraffad av honom. Han var inget svin i verkligheten, men är det i filmen, säger Andreas Gauffin.

Under slutet av sommaren eller början på hösten är planen att inspelningen ska börja. Planen är en kortfilm, och förutom eget kapital har Andreas Gauffin även sökt ekonomiskt stöd hos bland annat Svenska filminstitutet.

– Det blir en VIP-visning på Ekeröbion och sedan kommer vi visa den på olika filmfestivaler, säger han.