Inspelning. Stora delar av Ekeröbon Andreas Gauffins nya film spelas in på Ekebyhovs slott. Foto: Mikael Andersson

Ekeröbo spelar in film på hemmaplan

Han står just nu på scen på Stockholms stadsteater. Men Ekeröbon Andreas Gauffin har även en egen film på gång. Planen är att spela in ett historiskt skräckdrama senare i år.

  • Publicerad 10:58, 25 jan 2022

Vilket jobb det har varit.

Dramatiska händelser på Ekebyhovs slott i slutet av 1600-talet får konsekvenser i nutid. Det är en del av filmen med arbetsnamnet "Stäng dörren" med gott om kopplingar till Mälaröarna.

Kanske inte så konstigt med tanke på att filmens producent och manusförfattare, Andreas Gauffin, själv bor ett stenkast därifrån.

– Jag har alltid tyckt om att skriva. När jag visade mitt manus för min lärare från filmskolan, Fredrik Hiller som är känd från blad annat tv-serien "Vikings", och filmfotografen Sven Ahlström gillade de det. Så vi har bollat en del mellan oss. Musikproducenten Jonas Larsson har också varit ett viktigt bollplank, säger Andreas Gauffin.

Han är just nu med i ensemblen som spelar "Sound of music" på Stadsteatern och har lång erfarenhet från filminspelningar som skådespelare. Men "Stäng dörren" blir hans debut som producent, och det har varit lärorikt.

– Vilket jobb det har varit. Det ingår allt från bokningar till försäkringar och när man ska spela in krävs tillstånd, säger han.

Lokala referenser

Filmen baseras på verkliga händelser, men innehåller även fiktiva delar. Den uppmärksamme ser fler lokala referenser i filmen. Bland annat disponent Wrangel, som i dag har en väg uppkallad efter sig i Tappström.

– Han bor i slottet och har en styvdotter. Hon missköter sig och blir bestraffad av honom. Han var inget svin i verkligheten, men är det i filmen, säger Andreas Gauffin.

Under slutet av sommaren eller början på hösten är planen att inspelningen ska börja. Planen är en kortfilm, och förutom eget kapital har Andreas Gauffin även sökt ekonomiskt stöd hos bland annat Svenska filminstitutet.

– Det blir en VIP-visning på Ekeröbion och sedan kommer vi visa den på olika filmfestivaler, säger han.

Debut. Andreas Gauffin har i flera år jobbat som skådespelare. Nu gör han sin första film som producent. Foto: Sean McLatchie Lewthwaite

Andreas Gauffin

Ålder: 41 år.

Bor: Tappström.

Familj: Sambo, ett barn och två katter.

Mälaröfavoriter: "Boskogen vid Ekebyhovs slottspark, där är det rofyllt. Väringgården, bra bykrog och trevlig personal."

Visa merVisa mindre

Piloter övade stridsflygning över Mälaröarna

Nyheter Stridsflygplan flög i formationer Såg du också stridsflygplanen som flög över Mälaröarna i helgen? Det var Luftstridsskolan som övade. "Våra pilotelever spelar angripare", säger kommunikationschefen Therese Åkerstedt.tisdag 24/5 9:24

Grönt ljus för radhusbygge i Närlunda

Nyheter Villatomt styckas av för fler bostäder Två hus med fyra bostäder kan byggas på en avstyckad villatomt i Närlunda, enligt den nya detaljplan som kommunen klubbat igenom. Och bara gröna tak är okej.måndag 23/5 11:55

Så vill Mälaröborna ha sina bibliotek i framtiden

Nyheter Besökare har svarat på frågor i stor undersökning Mer aktiviteter för unga och lättare att hitta parkering. Det finns på önskelistan när Mälaröborna sagt sitt om bibliotekens nutid och framtid.fredag 20/5 14:59