STÖD. Ekerö kommun har öppnat en stödlinje dit barn och unga kan ringa om de känner oro över coronapandemin. "Vardagen ser helt annorlunda ut för många barn och unga nu", säger Gabriella Borg som är chef för elevhälsa i Ekerö. Foto: Lisa Halldén/privat

Ekerö öppnar stödlinje för barn

Vardagen har ställts på ända och det kan skapa oro hos många barn. Det menar Ekerös skolkuratorer som nu startar en hjälplinje för de unga som vill ha någon att prata med om sina tankar.

  • Publicerad 11:39, 2 apr 2020

För de barn och unga som är oroliga för coronaviruset finns det nu en stödlinje man kan ringa i Ekerö kommun.

Stödlinjen riktar sig till alla under 18 år som vill prata om denna nya situation och följderna av den.

– Vardagen ser helt annorlunda ut för många barn och unga nu och många känner kanske oro för äldre släktingar eller för vad som händer med familjens ekonomi. Vi vet också att barn och unga ofta är väldigt lojala med sina föräldrar och ofta inte vill tynga dem med sina funderingar, säger Gabriella Borg som är chef för elevhälsa i Ekerö.

Skolkuratorerna som finns ute i skolorna har märkt att det fler har kommit och pratat med dem. Linjen blir nu ett komplement till närvaron ute i skolorna och som ett lokalt alternativ till den nationella hjälplinjen Bris.

– Vi tror att för de barn som känner skolkuratorn sedan tidigare kan det kännas tryggt att veta var man hamnar. När det är lokalt ger det det också oss större möjlighet att fånga upp de barn och unga som far illa, säger Gabriella Borg.

Öppen på eftermiddagar

Linjen är öppen på eftermiddagarna måndag till torsdag mellan klockan 13.00 och 16.00.

– Vi vet ännu inte hur stort behovet är men vi testar så här ett par veckor framöver och sedan utvärderar vi.

Hit kan du ringa om du vill prata:

Telefonlinjen bemannas av skolkuratorer på nummer 0766-98 43 25.

Linjen är öppen måndag till torsdag mellan klockan 13.00 och 16.00.

Har man fråga eller vill bli uppringd kan man sms:a till numret eller mejla elevstod@ekero.se dygnet runt så svarar kuratorerna under telefontiden.

Vill man prata med någon under andra tider på dygnet kan man ringa till den nationella stödlinjen Bris på 116111.

På Bris hemsida står det: Det syns inte på någon telefonräkning att du ringt till Bris. Däremot kan du själv behöva rensa bland dina senaste slagna nummer för att det inte ska synas på din telefon. Du behöver också rensa i din webbhistorik om du inte vill att någon ska kunna se att du varit inne på Bris hemsida.

När man ringer till Ekerös stödlinje kommer det däremot synas på telefonräkningen.

Visa merVisa mindre

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45