Den 1 juli började en ny lag gälla som innebär att Migrationsverket anvisar ett visst antal skyddsbehövande ukrainska flyktingar till kommunerna. Kommunerna ansvarar då för att lösa boende åt dem. Tanken med lagen är att fördela flyktingmottagandet jämnt över landet, bland annat utifrån hur många asylsökande som redan vistas i kommunerna och arbetsmarknadens förutsättningar.

Kommunerna i Stockholms län har sammanlagt blivit tilldelade ansvar för att 3 581 ukrainska flyktingar får boende. I Ekerö kommun hamnade siffran på 86 personer. En kvot som man enligt Lena Törnblom Löfquist, samordningschef Ekerö kommun, redan har fyllt.

– Vi har idag i princip tagit emot hela vårt mottagningsantal, det kan finnas kanske två platser kvar. Så om Ukrainska flyktingar behöver hjälp med bostad och vill bo på Ekerö så kommer de nu bli hänvisade till andra kommuner, alternativt lösa eget boende i kommunen, säger Lena Törnblom Löfquist.

En majoritet av de ukrainska flyktingarna har ordnat boende på egen hand. De omfattas inte av fördelningen av flyktingar till landets kommuner och räknas därmed inte in i Ekerös kvot.

Börjat komma reaktioner

Flyktingar kan ifall de är missnöjda med vald boendeplats, hävda anknytning till en viss kommun på grund av familj, arbete eller skola i området. Migrationsverket försöker då hitta närliggande kommuner för att underlätta. Reaktionerna på den nya lagen har än så länge varit relativt få i Ekerö kommun.

– Det börjar komma lite reaktioner, men då har vi hänvisat till Migrationsverket. Vi kan inte ta emot fler än vi har antal till och andra kommuner väntar på att fylla sina kvoter, säger Lena Törnblom Löfquist.

Successiv fördelning

De flyktingar som inte har ordnat med eget boende har fått bo på Migrationsverkets boenden. Sedan den nya lagen trätt i kraft fram till december ska de boendena successivt avvecklas. Därmed kommer även flytten till de nya kommunerna att ske successivt.

Enligt myndigheten själv är Migrationsverkets strävan att flytta personer så kort sträcka som möjligt. Skolbarn ska i den mån det går att flyttas under skollov.