NYTT NAMN. Ekebyskolan är ett minne blott. I alla fall namnet. Numera heter den Rosendalsskolan södra. Foto: Lotten Engbom/arkiv

Ekebyskolan och Hammarbacksskolan blev Rosendalsskolan

När fyra skolor i Vallentuna slogs ihop till två fick de nya namn. Men många Vallentunabor känner sig förvirrade. Vad heter egentligen skolorna?

  • Publicerad 11:50, 9 sep 2020

Att det finns gott om åsikter bland oss vuxna med avseende på de nya namnen är inte särskilt svårt att förstå.

Bengt-Åke Grip (M), vice ordförande i teknik- och fastighetsutskottet i Vallentuna kommun. Foto: Moderaterna

– När beslut hade fattats om ny skolorganisation så var resultatet att fyra skolverksamheter skulle bli två. Ekebyskolan och Hammarbacksskolan skulle bli en skola. Hjälmstaskolan och Karlbergsskolan skulle bli en skola. Detta gäller alltså själva skolverksamheten, förklarar Bengt-Åke Grip (M), vice ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

När Ekebyskolan och Hammarbacksskolan i Vallentuna skulle slås ihop behövdes ett nytt namn. I en namntävling, där eleverna fick komma med förslag, ville de flesta att den nya skolan skulle heta Rosendalsskolan. Rosendal är namnet på en gård och ett bostadsområde i närheten.

Men det är inte de enda skolorna som slagits ihop och fått nytt namn.

Även Hjälmstaskolan och Karlbergsskolan skulle slås ihop till en skola. Den nya skolan fick namnet Karlslund, som är dels från Karlberg, dels från torpet Hjälmstalund som låg där Hjälmstaskolan ligger nu.

Många åsikter

Men många Vallentunabor är inte helt med på noterna. I en lokal facebookgrupp vädras åsikter om namnbytena: " Vi säger fortfarande Ekebyskolan... kommer att ta lååååång till innan de ränderna går ur." "I min värld heter dom fortfarande, och alltid, Hammarbacken och Ekeby." " Vilket trams att byta namn."

– Väldigt många av oss som vuxit upp i Vallentuna har gått i någon eller flera av dessa skolor. Jag flyttade själv från Ekeby till Hjälmsta i sjuan, eftersom Ekebyskolan inte hade högstadium (och Hammarbacken inte stod klar). Så att det finns gott om åsikter bland oss vuxna med avseende på de nya namnen är inte särskilt svårt att förstå, säger Bengt-Åke Grip (M), vice ordförande i teknik- och fastighetsutskottet.

Men enligt Bengt-Åke Grip kommer initiativet till att byta namn från de som dagligen arbetar i respektive skolverksamhet och är "på inget sätt ett politiskt påhitt".

– Många av oss i politiken är gamla elever på skolorna och fällde en och annan nostalgisk tår när vi fattade beslutet att vi skulle hörsamma verksamheternas önskemål om namnbyte.

Även fastigheterna byter namn

Även byggnaderna och fastigheterna, som ägs och förvaltas av kommunen, byter namn. För att underlätta för bland annat räddningstjänsten kommer Hjälmstaskolans fastighet att namnges Karlslundsskolan Norra och Karlbergsskolans fastighet Karlslundsskolan Södra.

– Det finns bra rationella skäl att göra namnbytet ordentligt, för att undvika missförstånd.
Det är vi som inte är direkt berörda av verksamheten som behöver vänja oss vid de nya namnen, säger Bengt-Åke Grip.

Skolorna i Vallentuna

Hjälmstaskolan ligger centralt i Vallentuna och någon slags skola har funnits på platsen i säkert hundra år. Den har haft flera namn under åren. Före det att den hette Hjälmstaskolan hette den Centralskolan. Namnbytet gjordes för nära 60 år sedan.

Karlbergsskolan ligger 500 meter öster om Hjälmsta, inbäddad i ett villaområde och med en fin skog alldeles intill. Karlbergsskolan stod klar tidigt 70-tal.

Ekebyskolan ligger en kilometer från Vallentuna centrum i ett område dominerat av flerfamiljshus. Den stod klar i januari 1968.

Hammarbacksskolan stod klar 1974 och hade till en början enbart högstadium. Den ligger cirka 200 meter norr om Ekebyskolan.

Förr: Hjälmstaskolan Nu: Karlslundsskolan norra

Förr: Karlbergsskolan Nu: Karlslundsskolan södra

Förr: Hammarbacksskolan Nu: Rosendalsskolan norra

Förr: Ekebyskolan: Nu: Rosendalsskolan södra

Visa merVisa mindre