Planer. En tidig visionsbild över hur Birkaskolan kan se ut, något som dock kan förändras under planeringens gång. Foto: Illustration: Tomorrow

Ekebyhovsskolans försäljning får grönt ljus

Två nya skolor kan etableras på Mälaröarna de kommande åren. Nu har ärendet med fastighetsköpet av Ekebyhovsskolan gått igenom.

  • Publicerad 14:09, 18 feb 2022

Den nya skräddarsydda skolan kommer möjliggöra en samlokalisering av vår grundskola och förskola

Ekerö kommun har i flera års tid haft planer på att bygga en ny skola som ska ersätta Ekebyhovsskolan. Lokalerna har ansetts vara för små och i för dåligt skick för att möta framtidens behov. Därför planeras en flytt till en nybyggd kommunal skola på Bryggavägen.

Friskolor kan ta över när Ekebyhovsskolan flyttar

I mars 2020 gjorde kommunen en affär med bolaget Nystad Stadsutveckling som köpte marken där Ekebyhovsskolans befintliga lokaler står. Affären låg på omkring 28 miljoner kronor.

Det köpet överklagades till högsta förvaltningsdomstolen, men har nu vunnit laga kraft.

Friskolor

Nystads planer är att göra plats för Birkaskolan som måste flytta (se faktaruta) på området och även möjliggöra en etablering av Internationella engelska skolan.

– Med en hög kvalitet i både utbildning och nya skolbyggnader visar vi att Ekerö är en framtidskommun som investerar i barn och unga, säger Adam Reuterskiöld (M) , kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

För Birkaskolan är beskedet välkommet.

– Den nya skräddarsydda skolan kommer möjliggöra en samlokalisering av vår grundskola och förskola, och antalet skolplatser kommer öka från 450 till cirka 650, säger Sara Wili-Blomé Lindmark, ordförande i Mälaröarnas Montessori som driver skolan, i pressmeddelandet.

Tills den nya skolan på Bryggavägen står klar kommer Ekebyhovsskolans verksamhet fortsätta i befintliga lokaler och precis som tidigare i kommunal regi.

Har väckt kritik

Försäljningen har tidigare väckt upprörda känslor inom Ekeröpolitiken. Flera politiker menade att marken inte hade behövt säljas och oppositionsrådet Hanna Svensson (S) var kritisk till försäljningen. Hon menade att det vore bättre att hyra ut marken. Hon kommenterade affären i en artikel i Mitt i hösten 2020.

– Det är bra att Birkaskolan flyttar till Ekebyhovsskolan, men vi tycker inte man behöver sälja marken för det, sade hon.

Även Liberalernas gruppledare Fredrik Ohls uttryckte kritik, i samma artikel.

– Vi kämpade tappert mot Alliansen och Sverigedemokraternas bortskänkning av gemensam egendom till oprövat källarbolag. Tyvärr förlorade vi, sade han.

Skolplanerna

Friskolan Birkaskolan, som i dag ligger i Tappström, har tillfälliga baracker som de måste flytta ut från senast 2024.

Planen är att de ska flytta in på området som Nystad Stadsutvecking köpt höstterminen 2024. Den skolan blir cirka 6 000 kvadratmeter och ska kunna ta emot 650 för- och grundskoleelever jämfört med dagens 450.

På området ska även Inernationella engelska skolan kunna ha verksamhet för 600 elever och flytta in höstterminen 2025.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Ödesveckor väntar för trattkantarellen på öarna

Nyheter Intensivt regn ställer till det Några sorter kom tidig i år. Men Mälaröarnas svampplockare kan behöva passa på om de gör några fynd. Vill vädergudarna annat kan det bli ont om svamp resten av hösten.måndag 3/10 17:01

Väktarnas nya uppgift: Släcka lampor

Nyheter Så ska det sparas på el i Stockholm För att klara av elkrisen i Stockholm i vinter ska ett paket av olika lösningar sättas in. Bland annat får väktare till uppgift att hålla koll på lampor som är tända i onödan.måndag 3/10 8:43

Berget i Stenhamra som byggde Stockholms gator

Nyheter Ett helt samhälle uppstod och försvann på några decennier 1884 köpte Stockholms stad ett berg i skogen på Färingsö för att bryta sten till stadens gator. I bergets skugga växte en hel värld upp. 50 år senare försvann den, lika snabbt som den dykt upp.fredag 30/9 15:22