Eivors hyra höjs med 63 procent

Lägenheterna på Skyllbergsvägen i Hagsätra ska stambytas och totalrenoveras. Hyreshöjningen landar på 63 procent. – Det är något ruffens med det här, säger Eivor Vanhala, 82, som bott i huset i 22 år.

  • Publicerad 15:00, 14 jun 2016

Vi träffas i köket hemma hos Kerstin Bäckman på Skyllbergsvägen 18. I kökssoffan sitter grannarna Eivor Vanhala, Denisa Kafkova och Jakub Lipko-Lipczynski som bor på Olshammarsgatan. Denisa har bakat paj och Kerstin bjuder på kaffe. Kvällen före var de alla på samma möte.

Ikano äger ett antal fastigheter i Hagsätra och just nu pågår en process med stambyten och renoveringar. Först ut var Hagsätra torg. Näst på tur var Olshammarsgatan och nu är det dags för Skyllbergsvägen.

I samband med stambytet ska lägenheterna totalrenoveras. Kök och badrum byts ut, väggarna ska tapeteras och golven läggas om.

– Jag fick mina luckor omlackerade för tio år sedan. De är fina, de behöver inte bytas ut. Istället ska de sätta in ett billigt Ikeakök, säger Kerstin Bäckman.

Hyresgästerna kommer att få en hyreshöjning med 63 procent. Både Kerstin och Eivor bor i var sin 2,5:a om 68 kvadrat. Idag har de en hyra på 5 100 kronor, efter hyreshöjningen landar den på över 8 000 kronor.

– Det blir matpengarna som ryker. Jag vet inte hur jag ska klara det. De säger att jag får bostadstillägg, jag vet inte, säger Eivor Vanhala.

De vänder sig också mot hur processen har gått till.

– Vi fick ett papper där vi skulle godkänna den planerade renoveringen. Där stod inte hur mycket hyran skulle höjas. Sedan har Ikano ringt eller knackat på hos dem som inte skrev på och frågat varför. Folk har känt sig pressade att skriva på, säger Kerstin Bäckman.

På Olshammarsgatan kallades de som inte skrev på till hyresnämnden, som gick på Ikanos linje.

Nu har hyresgästerna överklagat beslutet till hovrätten där ärendet ligger idag.

Christoffer Mariager, fastighetschef vid Ikano, framhåller att hyran förhandlas fram mellan hyresvärden och hyresgästföreningen.

– Det är en jättehög hyreshöjning. Men de har en väldigt låg ingångshyra och då blir det ju en väldigt hög procentuell ökning, säger han.

Hyreshöjningen kommer att införas i tre steg innan den slutligen landar på en 63-procentig ökning.

Flera av de hyresgäster vi talat med tycker inte att det behövs en totalrenovering. Är det nödvändigt att slänga ut köket?

– Det är platsbyggda kök och det vore inte försvarbart att behålla dem när vi byter stammarna.

– Dessutom höjer vi till exempel diskbänken till dagens standard och skapar fler jordade eluttag. Det är rimligt att vi renoverar lägenheterna till dagens standard.

Vad säger du om att hyresgäster känt sig pressade att skriva på?

– Det är beklagligt om de känner så. Vi har försökt att föra en dialog med som inte skrivit på för att se hur vi kan tillgodose deras önskemål.

Vad har de för alternativ?

– Vi kan erbjuda biligare lägenheter. Men om de vill bo kvar blir det väldigt svårt.